Снимка: архив, Reuters
fallback

След като България обяви турския дипломат Угур Емироглу за персона нон грата, сега Турция е поискала първият секретар на консулството в Истанбул Зорница Апостолова да бъде отзована.

Това пише турският вестник "Хюриет" два дни след изгонването на Емироглу.

Изданието отбелязва, че случващото се е поредна индикация за напрежението между двете страни, след като южната ни съседка свали руски самолет.

От МВнР на този етап нямат официален коментар по темата, но още преди дни ведомството обяви и че не може да се очаква такъв, пише bTV. 

Oще по темата

Всекидневникът цитира информациите в медиите у нас за изгонването на зам.-консулът Емироглу, включително и обвиненията, че е извършвал действия, които са несъвместими с дипломатическата служба и се е опитвал да оказва влияние на българските мюсюлмани.

Според източници на "Хюриет" турските власти са определили действията на нашата страна като "безпочвени", но София не е променила позицията си и това е довело до прилагането на принципа на реципрочност и обявяването на Апостолова за персона нон грата.

Още в деня, в който стана ясно, че Емироглу е напуснал България, в някои медии се появи информация, че генералният ни консул в Истанбул Ангел Ангелов е бил изгонен. Външно и лично министър Даниел Митов опровергаха това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

до 112

преди 8 години

Туй е бял кахьр. Ти се моли бьлгарите в чужбина да не спрат да изпращат пари, че икономиката ще рухне за 6 месеца. А може би това е решението да се вземем в рьце и да започнем да мислим по далновидно

84

Анонимен

преди 8 години

Поне 3 000 000 роми се пишат по Документи или като българи или като турци та сметнете сами колко е Държавата

83

българин

преди 8 години

На 108 Дреме им на европейскету ти партньори. Досега не виждаш ли двойните им стандарти и си помисли какво означава.

fallback