Снимка: bgonair.bg

Случаят с КТБ е най-мащабният казус, свързан с конфликт на интереси на държавно ниво, коментира Радан Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Не можем да разделим темата за КТБ от темата за реформата на българската прокуратура. Тя беше агресивен играч при събарянето на банката и важен съюзник, когато КТБ се беше превърнала в най-голямата икономическа единица в страната. Трудно можем да стигнем до истината", прогнозира Кънев.

Той изтъкна, че докладът за фалита на банката, който беше изготвен от международната компания "Аликс Партнърс", до голяма степен се дължал на заведено дело за искане на информация от членовете на Гражданския съвет на РБ - Мартин Димитров и Петър Славов.

Самият Кънев все още не е виждал доклада и заяви, че не е разговарял с народни представители, които да са го чели.

Лидерът на ДСБ обаче предположи, че в този доклад ще бъде отбелязана "много по-дълбоката отговорност на БНБ и знание на БНБ какво се е случвало в КТБ, отколкото е заявено до момента". "Нещо, в което аз не се съмнявам", поясни той.

По темата за парите на ДСБ в КТБ Радан Кънев увери, че това са пари от държавната субсидия на банката.

"2 млн. е максималната сума и ние ще представим документ от синдиците. Надявам се още днес да се случи това", коментира той.

"Двата милиона са максимална сума в исторически период от пет години. Както многократно сме казвали, към фалита на банката сумата беше 40 хил. главница плюс шест или осем хиляди лева лихва. Всички тези пари са превеждани от държавна субсидия", заключи Кънев по темата.

Целият разговор с Радан Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR - във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase