Снимка: Булфото, архив
fallback

Ще подам своята оставка, когато си свърша работата – не ми е житейска цел да бъда министър. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред bTV по повод предстоящия вот на недоверие към правителството.

Дебатите в парламента по внесения вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването ще бъдат в сряда - 17 февруари. Те бяха внесени от БСП, ДПС и независими депутати.

Oще по темата

"Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването. Искат ми оставката от десетия ден, защото ги боли. Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?", попита Москов.

По думите му целенасоченото разграбване на системата заслужава много по-тежка квалификация.

"В момента системата е лечение за бедни или за богати”, каза Москов по повод една от точките, посочени във внесения вот на недоверие.

По думите му, в предстоящия рамков договор са предвидени 630 000 направления повече, над пет милиона бройки нови изследвания в доболничната помощ. Увеличават се и профилактичните прегледи на децата с 240 хиляди предварително заплатени.

"Ето по този начин държавата, касата и правителството ще ограничат вашия достъп до здравеопазване. За първи път виждам вот на недоверие с елемент на литературен разказ", иронизира министърът.

Той защити идентификаторите с пръстови отпечатъци.

"Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента не винаги е така", допълни той.

Министърът поясни още, че в системата е предвидено и „дърво на свързаностти”, според което близки могат да купуват лекарства на свои роднини. Това ще важи и за отдалечени села, в които кметът купува медикаменти на жителите, например.

Той бе категоричен, че няма закриване на клиники по инвазивна кардиология, онкологии и общински болници.

За пореден той коментира и темата за ваксините.

"Няма турска ваксина в България, има същата френска ваксина, която винаги е била. Има определени политически и икономически вериги, които искат да извадят полза от този скандал", смята здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

anonimen

преди 8 години

Ама той вършил работа ли!? Не сме забелязали...

104

Анонимен

преди 8 години

Туй момче окончателно е минало на твърди наркотици- и остане ли без тях веднага започва да говори и прави простотии!За да можели да се лекуват и купуват лекарства,тоя абсолютен Д.ЕБИЛ щял да кара хората да се "качват" по "дървета на свързаностите"!Що за И.ДИОТЩИНИ?И откъде "дървета"? К.обурготски отдавна изсече дърветата от горите и ги изнесе за дървени въглища!Не знам какво е "дървета на свързване",но този политически О.НАНИСТ си е за истинско вързване или за натирване в гори Тилилейски!

103

ognyanz

преди 8 години

Май е по-добре да си даде оставката преди да си е свършил работата. Иначе здравеопазването ще закъса още повече.

fallback