Снимка: Bulphoto, архив

Възможно е турските служби да имат повече информация за почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за депутата от движението Делян Пеевски, смята отцепникът Хюсеин Хафъзов.

Още по темата

Според него забраната двамата да влизат в Турция, която беше официално потвърдена и от турското посолство, едва ли е заради някои техни изказвания.

"Ако някоя проруска позиция на Доган и Пеевски или тесните им контакти с руски дипломати или служби или антитурските им позиции бяха повод, предполагам, има и други български политици с по-остри изказвания, но досега не сме видели Турция да забранява на български политик достъп до страната си", коментира той.

След поредния скандал около ДПС, Хафъзов обвини премиера Бойко Борисов в лъжа.

"Нека още веднъж Борисов да потвърди кои турски държавници са му се обаждали и ако е звънял турския премиер, да каже с точност какво е казано, защото ми се струва, че ще стане тежък дипломатически скандал, ако продължава да говори неистини. Имам информация, че това, което българският премиер изнася като информация, не е напълно достоверно", обвини Хафъзов.

Става въпрос за изказването на Борисов в дните около Коледа, когато беше изключен Лютви Местан от ДПС.

Тогава Борисов обяви, че турският му колега Ахмет Давутоглу е настоял в разговор с него да се намеси и недвусмислено да подкрепи Лютви Местан.

Тогава стана ясно, че Борисов е бил категоричен, че вътрешнопартйините отношения в ДПС не може да са залог за отношенията България-Турция. Борисов предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция. На практика премиерът е дал ясен знак на своя колега, че пред Местан и Доган избира България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase