Снимка: bgonair.bg

Независимият депутат Хюсеин Хафъзов, един от последвалите Лютви Местан, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че новата партия ДОСТ ще премине 4-процентната граница за влизане в параламента, ако сега има предсрочни избори.

"Оценката ни е, че ако утре има предсрочни парламентарни избори, ДОСТ ще премине 4% граница и влизаме с минимален брой народни представители. Когато това веднъж се случи и докажем, че друг проект, извън ДПС, има шанс и доверието на хората - смятам, че при следващите парламентарни избори ще променим местата си с ДПС и най-вероятно съотношението ще бъде в наша полза", обясни независимият депутат.

По думите на Хафъзов тяхно право и задължение е да търсят избирателя си, който живее в Турция, но категорично отрече, че единствените гласове ще дойдат само оттам.

В ДПС бяхме единни, докато почетният председател на движението Ахмед Доган, не ни разедени, посочи Хафъзов. По думите му разцеплението и разединението е започнало още с речта на Доган на 17 декември м.г.

"Вероятно Доган е бил принуден да произнесе всичко това, което чухме на 17 декември м.г. Трудно е да определя от кого е бил принуден, може би той самият трябва по някакъв начин да определи и да признае. В речта се съдържат и много други тези и хипотези, които могат да бъдат оспорени, но бяха политическа заявка от много високо ръководно ниво. Почетният председател е този, който раздели и разцепи ДПС. Това е нещо, което не учуди само нас, а и електората", посочи Хафъзов.

Независимият депутат подчерта, че при името на новата партия ДОСТ е търсен емоционалният ефект - приятелски настроена е към всички и всичко. Според него основата се намира не в думата "ДОСТ" (от турски "приятел"), а в абревиатурата.

Вижте цялото интервю във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase