Снимка: Архив Reuters

Държавните служители няма да получават възнаграждения, ако стачкуват и не изпълняват професионалните си задължения. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за държавния служител, внесени от кабинета. 

Времето на стачка обаче ще се брои за стаж. 

Държавните служители, които не участват в стачка, но не могат да работят поради стачни действия на колегите си, ще получават основната си заплата. Стачкуващите чиновници не отговарят дисциплинарно и имуществено за протестните си действия, пише още в новите текстове. 

С промените депутатите забраниха на ръководни служители в администрацията да стачкуват. Това са главен секретар, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция, ръководител на инспекторат и др. 

Парламентът прие и промени, внесени от депутати от РБ. Те предвиждат освобождаване с едномесечно предизвестие на държавни служители, които са пенсионери, но са под 65 годишна възраст.  

"Това ще даде възможност на органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани по специални закони като този за МВР, и така да предприемат стъпки по оптимизиране на администрацията и изпалнение на икономии в бюджета", се казва в мотивите за промяната. 

Парламентът прие и промени, внесени от депутати от БСП, сред които и омбудсманът Мая Манолова. Те предвиждат чиновници с увреждания да могат да изпълняват служебните си задължения в помещения, различни от тези, при които работят колегите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase