Снимка: архив, БулФото

От около 5000 просяци в Швеция, около 1000 са българи. Това каза социалният министър Ивайло Калфин на брифинг по повод подписването на Писмо за намерение за сътрудничество между България и Швеция.

Данните са на шведските власти.

По думите му трябва да се направи разлика между хората, просещи заради липсата на избор и организирания бизнес.

Той напомни, че бизнесът с просенето е нарушение на закона и тук най-силно влияние може да окаже полицейското сътрудничество, като мерките са много ясни.

Калфин отбеляза, че има и хора, които отиват за сезонна работа в Швеция, но предварително не са събрали достатъчно информация и изпадат в затруднения. В тази връзка мярката е да се направи информационна кампания.

Шведският социален министър Оса Регнер също отбеляза, че голяма част от просещите в страната й го правят доброволно, но има и такива, които са част от организирана просия, което се счита като един вид трафик на хора.

Стремежът е да се накажат инициаторите на престъплението, но да не забравяме, че имаме и жертви и трябва да се погрижим за тях, особено децата, отбеляза тя, цитирана от БТА.

По отношение на мигрантите, Оса Регнер посочи, че Швеция е една от държавите, приела най-много бежанци - 160 хиляди. Освен да ги приемем, се опитваме и добре да ги интегрираме в нашето общество и ще се погрижим за тези, които имат правото да останат, а останалите ще трябва да се върнат, добави тя.

Подписаното днес писмо предвижда интензивно взаимодействие между двете страни в пет основни направления - равенство между половете, подобряване на условията на живот на уязвимите групи, подобряване на грижата за възрастните, за децата и за хората с увреждания. Подписана е и Работна програма, която включва конкретни стъпки за изпълнение от двете страни в периода 2016-2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase