Снимка: БТА
fallback

Властите вече признаха, че българските превозвачи търпят огромни щети от блокадата на границата на гръцките фермери, но пък не е ясно дали ще има обезщетение за загубите.

"Не  е ясно дали могат да бъдат компенсирани превозвачите. Трябва да проверим дали има застраховки, макар че тук ще се твърди, че има форсмажор, а щети по-нататък трябва да се провери  дали могат да бъдат предявени към ЕК", обясни положението депутатът от РБ Мартин Димитров.

Според него е наивно да се смята, че България може да реши проблемите на друга страна и да намери начин да спре недоволството на фермерите в южната ни съседка, които от седмици са затворили с тракторите си ГКПП-тата.

"Не бива да си поставяме подобни задачи и да вярваме в такива неща, защото няма да стане. Затова ЕС е ценна структура, защото може да решава проблеми, с които ние не можем да се справим", коментира реформаторът.

Мартин Димитров смята, че в момента от тази стачка страда цялата европейска икономика, а стабилизирането на Гърция трябва да бъде приоритет на ЕК и по друга причина- страната е част от еврозоната.

"Видяхте през какви кризисни моменти премина южната ни съседка и стабилизирането й преминава и през разрешаването на тази ситуация. Наивно е да смятаме, че България може пряко да разреши проблема, но може да участва в общото европейско решение", заключи той.

Според депутата от БСП Кристиян Вигенин би следвало да има компенсации за нашите превозвачи, но те ще са от Брюксел.

"Що се отнася до такива от Гърция едва ли ще има компенсации, защото в случая гръцкото правителство не е ответникът", коментира той.

Социалистът припомни, че недоволни гърци не са пръв път блокират границата ни, а това се случва всяка година, така че е хубаво да се реагира на време от страна на нашите власти.

"Трябва да има адекватен начин, по който да докажем загубите си и да се търси компенсация", смята той.

От ПФ настояха, че не ЕС, а именно Гърция трябва да си плати за щетите и българската позиция за това трябва да е твърда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

Гърците винаги са ни забивали нож в гърба и сега пак го правят Навик им е и ни го връщат за многото пердах който са яли от битките с нас тогава когато имахме българска смелост и цел за една силна държава

20

Анонимен

преди 8 години

Що никъде не пишете какво става в момента в Гърция!?

19

ot germanija

преди 8 години

dolen glupak si, sastitavast murseliv narod. Pulna skrub si drugarju i saslujavasch da si gladen i bos.

fallback