Екатерина Захариева. Снимка: архив, Булфото
fallback

Британски експерти ще консултират осъществяването на реформата в съдебната система в България, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Съдебната реформа и действията, който ще бъдат предприети от българските институции в отговор на констатациите в доклада на Европейската комисия, бяха акцент в срещата на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и британския й колега Майкъл Гоув, се посочва в съобщението. Разговорите са били в Лондон, където министър Захариева придружава премиера Бойко Борисов за участието му в международната донорска конференция за Сирия и региона.

Oще по темата

Екатерина Захариева подробно е представила предложението на министър-председателя Борисов за подпомагане на реформата в съдебната система от експерти от държавите-членки на ЕС. Инициативата е изтъкната в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка и специално подчертана от заместник-председателя на Комисията Тимерманс, се посочва в съобщението.

Министър Захариева е предложила на Майкъл Гоув британски експерти да съдействат и за реформата във Висшия съдебен съвет и прокуратурата и е получила уверение, че тази инициатива ще се осъществи.

"България има пълната ни подкрепа както по отношение на европейската експертиза за осъществяваните реформи, така и в стъпките, които ще предприеме занапред", е казал министър Гоув.

"Екипът ми в Министерството на правосъдието вече работи по препоръките в доклада на ЕК. Имаме ясен план за действие, с точни срокове, приоритет номер едно са промените в Закона за съдебната власт", е посочила Захариева.

Двамата министри са договорили също сътрудничество в работата по реформите в младежкото правосъдие и предстоящите промени в местата за лишаване от свобода в България. Обсъдени са възможностите за конкретни форми на взаимодействие в подкрепа на повишаването на капацитета на институциите на съдебната власт, както и въпросът за бързината на наказателното производство и съкращаване на наказателния процес.

Екатерина Захариева и Майкъл Гоув са обменили мнения и по актуални теми от европейския дневен ред, в това число управлението на миграционните потоци и необходимостта от единен отговор на предизвикателствата, с фокус върху подобряването на охраната на външните граници на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

Майкъл Шийлдс сигурно ще е модела който трябва да следваме, или може би Джон Кери (англичанина с електрокара). Не че сега не го следваме, но друго си е някой да дойде и да ти го обясни срещу тлъста комисионна.

13

Анонимен

преди 8 години

На българските политици- юристи,икономисти,финансисти,социолози ,философи ,политолози и т.н. "артисти" - трябва да им се помага във всичко- и в кухнята,и в леглото,и в тоалетната!И не се намери "поне един " журАНАЛИЗЕЦ да запита в пряк ефир "поне един" ПОЛУтик точно кой "поне един" национален проблем е решен в БГ след 1989г и какъв е резултатът от това!За четвърт век от 9 млн в БГ останахме 4 млн!Над 50% ни няма!Такъв геноцид дори след термоядрена война е дори теоретично невъзможен!И.ЗРОДИ!

12

Анонимен

преди 8 години

Тези вярно ли се мислят за по-прости от ония, дето им се мислят за "началници", демек за крале и кралици (етимологията на думата вероятно е "крада")тА... ВСИЧКИ СЕ РАЖДАМЕ ЕДНАКВИ, АМА ЕДНИ КРАДАТ И СА КРАЛЕ...пИТАМ! щО ГИ ТъРПИМ?!

fallback