Снимка: БТА, архив
fallback

Има ли достатъчно депутати, които да изберат Меглена Кунева за министър на образованието? Кой ще я подкрепи, колко гласа ще събере и защо? Това са въпросите, които обикалят кулоарите на парламента днес, а отговорите не са еднозначни.

Oще по темата

БСП, ДПС и "Атака" вече твърдо обявиха, че няма да дадат гласове за избирането й за просветен министър. Те са опозиция и това е нормално. Но сред партиите, които подкрепят правителството, също няма единна подкрепа. 

Реформаторският блок, който издигна Кунева, е разцепен по темата. Депутатите от Гражданския съвет вече решиха, че няма да я подкрепят. Сметките показват, че от 23 реформатори в парламента, за Кунева биха гласували едва 13.

Патриотичният фронт също няма единно отношение към избора на Кунева. Депутатите на Красимир Каракачанов и на Валери Симеонов все още не са взели официалното си решение как да гласуват. Предстои това да стане тази вечер. Неофициално обаче много от тях показват, че не биха дали рамо на Кунева. Депутатите от ВМРО дори признават, че имат свое решение да гласуват "въздържал се". 

Междувременно Каракачанов и Симеонов бяха привикани в кабинета на Цецка Цачева. На срещата присъства и самата Кунева. След разговорите вицепремиерката си тръгна безмълвна, избягвайки репортерите. Каракачанов пък обясни, че на разговорите уточнили кога точно ще е гласуването утре. "Знаете позицията ни", каза единствено воеводата на въпроса ще подкрепи ли Кунева.

След като Борисов показа подкрепата си за Кунева, очакванията са депутатите от ГЕРБ да гласуват за избирането й. АБВ все още се колебаят.

Конституцията не изисква минимум 121 гласа за избора на министър, но ако кандидатът не може да събере тази подкрепа предварително, той не може да бъде сигурен дали гласовете против няма да се окажат повече.  

Засега Кунева може да разчита твърдо на 96 сигурни гласа от ГЕРБ и РБ. Не се знае как биха гласували независимите депутати около Лютви Местан. Според кулоарните слухове и подкрепата на БДЦ не е сигурна.  

Междувременно още една сюжетна линия подхрани съмненията дали Кунева ще успее да събере достатъчно подкрепа.

РБ обявиха преди обяд, че премиерът Бойко Борисов ще дойде в парламента, за да представи кандидатурата й пред партиите от мнозинството, както направи това преди избора на Екатерина Захариева за правосъден министър. Малко по-късно обаче стана ясно, че министър-председателят няма да пристигне. Очакванията бяха, че в този случай Кунева ще бъде представена от вицепремиера Томислав Дончев, който бе в НС. И той обаче обясни, че има друга работа. Така Кунева най-вероятно ще се бори сама за доверието на депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 8 години

Я да видим сега гуспужатъ к'фо шъ напраи с образъУванията си!Дали ще ги приложи, или ще ги изразходва за кеф...Да видим дали революционерите според Нея ще станат бандити и престъпници, терористи и т.н., дето не са искали да СЪЖИТЕЛСТВАТ с ония плазмодии..Знае ли човек - все пак е наследница на комунисто-престъпници. Кой знае какво се е получило след като е пооправена в Брюксел...А тя вероятно е поискала да се поусъвършенства там ;)

45

Пейтриът

преди 8 години

Кунева е американски патриот! Жената-демокрация!

44

Анонимен

преди 8 години

Язе саКАМ да се избере Пръмова, щото а много секси!Като я вида и погвам бабичката!Действа ми като медицински филм!Язе си падам малко по тавивити... да ги глеам как се излагат...

fallback