Снимка: Булфото, архив
fallback

Президентът Росен Плевнелиев се присъедини към петицията за изучаване на тоталитарните режими през 20 век в учебниците по история на среща днес с депутата ГЕРБ Методи Андреев - инициатор на петицията, и с евродепутата Владимир Уручев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Oще по темата

Документът обединява четири досегашни подписки - на народни представители, на български евродепутати, както и две граждански инициативи и ще продължи да набира подкрепа под патронажа на държавния глава.

Към момента петицията е подписана от повече от 100 депутати и от български депутати в Европейския парламент.

Президентът Плевнелиев е изказал благодарност на инициаторите на петицията и е определил инициативата им като достойна.

"Каква по-смислена кауза от тази да научим уроците си от историята. За съжаление, Европа днес все повече показва, че не го прави", е коментирал държавният глава.

Петицията, адресирана до Министерството на образованието и науката, си поставя за цел историята на тоталитарните режими да бъде включена по обективен начин и да има значимо присъствие в учебната програма в българските училища.

Инициаторите призовават в българските училища да се изучава най-новата българска история.

"Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно", е посочил Методи Андреев.

Според евродепутата Владимир Уручев днешното младо поколение българи не познава най-новата ни история, включително тази на прехода след краха на тоталитарния режим.

"През изминалите 25 години на преход в българската образователна система изучаването на тоталитарните режими през 20 в. остана частично и непълно застъпено в учебните програми. Обществената необходимост от осветляването на тези периоди става все по-осезаема за младите българи. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото. Още повече, че през 2009 г. българският парламент подкрепи решенията на Пражката декларация от 2008 г. "Европейската съвест и комунизмът" за осъждане на престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма", се казва в текста на петицията.

Документът отправя апел в учебните програми на българските училища да бъде включено, "с подобаваща тежест, обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през 20 в.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Михал

преди 8 години

До Хъм--66';Историята беше ФАЛШИФИЦИРАНА от васбе ***. Вие обявихте окупаторите на България за освободители, понеже ви сложиха на власт.Бяхте Колониалната администрация на Руснаците. Вие бяхте най --низшата и проста прослойка на обществото, имено затова държавата се опростачи. Всичките ни министри бяха назначени от Русия. Г. Димитров-Неграмотен АЛКОХОЛИК с 4 отделение. А.Югов.--Кундурджия . Т. Живков --правешкия селянин ,който искаше да ни направи 16 република на СССР. Проклети да сте.

51

Анонимен

преди 8 години

"Образованието не може да бъде идеологизирано, а само обективно", е посочил Методи Андреев. Tochno izkazvane

50

Анонимен

преди 8 години

Toya prodajnik...Taya kukla na konci....SRAM SRAM SRAM. .

fallback