Снимка: Булфото, ахрив

Ръководството на Патриотичния фронт привика образователния министър Тодор Танев в парламента и поиска оставки заради последните скандали около учебните програми и планове. 

Патриотите призоваха министъра да потърси отговорност от директора на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, от началника на политическия си кабинет и от зам.-министъра с ресор средно образование Ваня Кастрева.

Още по темата

От ПФ настояха и за възстановяване на учебния предмет "Роден край" в началния курс. Патриотите настояват и изучаването на история да се превърне в приоритет за средния курс на обучение.

"Ние предлагаме обучението да започва в пети курс с изучаване на пълния курс българска история. В 7,8 и 9 клас да се изучава световната история и тя да е в контекста на българската", настоя Красимир Богданов от ПФ. 

Патриотите поискали и от програмата по литератера да не отпадне нито един от изучаваните досега автор и заложените знания да не се преместват от клас на клас. "Министърът прие предложенията", каза Богданов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов разкритикува експериментите със съдържанието на учебниците по история. Преди два дни от МОН обявиха, че се обмисля турското робство да се замени със съжителство. 

"Ще го кажа като историк - ти можеш да съжителстваш с всеки, но когато става дума за части от историята, едно съжителство може да е културно и ползотворно, но може да бъде и разруштелно и унищоително", каза лидерът на ВМРО.

Той беше категоричен, че подобни експерименти водят до размиване на националното съзнание на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase