Снимка: Архив Булфото

ДПС призова за толерантност към различията и за отричане на езика на омразата и проявите й като Луковмарш. 

Повод стана днешната годишнина от освобождаване на евреите от лагера Аушвиц. Зам.-шефът на групата на движението Тунчер Кърджалиев отбеляза датата с декларация и припомни, че освен евреите, в лагера са били измъчвани и роми и хомосексуалисти. 

"Страдаме за жертвите и осъждаме един от най-големите грехове на човечеството", каза Кърджалиев. 

Той обясни, че ДПС осъжда антисемитизма и проявата на елементарна толерантност в обществото. Депутатът припомни приноса на България към историята на човешките ценности със спасяването на хиляди евреи. 

Кърджалиев отбеляза и тревогата на ДПС към разгръщащата се истерия към различните. Той отново обясни, че унищожаването на хитлеризма не е унищожило ненавистта към различните. 

"Както всяка година осъждаме преклонението пред личности с хитлеристка идеология и прояви на неонационализъм", каза още Кърджалиев.

Той припомни, че тази година Луковмарш е плануван за 13 февруари и поиска Столична община да го забрани. 

"От гледна точка на демократичната държава апелираме към цялото българско общество за повишена чувствителност към омразата и нетолерантността", обяви още депутатът. 

Луковмарш издига за свой патрон личността на генерал Луков – един от главните защитници на немския нацизъм в нашата държава в навечерието и по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase