Снимка: Булфото

Промените в Конституцията, в които беше записано, че настоящият състав на ВСС ще изкара мандата си докрай, са тежка политическа грешка. За това се сети сега лидерът на ДСБ, опозиционното крило на РБ, Радан Кънев.

Според него тази констатация е направена и в доклада от Брюксел за напредъка ни за реформа в правосъдната система.

Още по темата

"Най-нормалното беше да се прекрати мандатът на този ВСС", коментира Кънев, който за пореден път призова от името на реформаторите кадровиците на Темида да хвърлят оставки.

Проблемът обаче е, че ВСС не може да се саморазпусне, както поиска ГЕРБ, нито колективно да подаде оставка, а единственият начин е 25-те магистрати да се разделят с мястото си доброволно, смята той.

Според Радан Кънев докладът от Брюксел повтаря критиката на рефораморите към съдебната система - споделя острата, негативна оценка към работата на мнозинството във ВСС, изключително критичен е към дейността на главния прокурор и въвежда нов механизъм, който е предложението за независим орган за оценка на прокуратурата.

"Докладите са вече 15, а до момента резултат от тях няма, но сега се прави нова стъпка, говори се за проверка на дейността на прокуратурата", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase