Снимка: БТА
fallback

"Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие". Около това се обединиха българските президенти Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Държавните глави на България се срещнаха за четвърти пореден път на "Дондуков" 2.

Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев разговаряха за първи път в Съвета на президентите без Жельо Желев. Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. и последната му публична поява беше именно на срещата на президентите миналата година.

"Ще запомним президента Желев като убеден демократ, като президент на съгласието и мирния преход. Ще запомним и неговите думи: "Демокрацията се лекува само с повече демокрация", обявиха държавните глави, цитирани от прессекретариата на президента.

По традиция тримата държавни глави направиха равносметка на изминалата година и кризите, пред които страната ни се изправи както във вътрешен, така и в международен план. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев са категорични, че проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество.

Президентите изразиха надежда 2016 г. да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация. Държавните глави се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове.

"Справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот. Това означава най-вече грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото", смятат президентите. Те се обединиха около това, че държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото.

"Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие", смятат още тримата президенти.

Те остро осъдиха всички форми на тероризъм. "Усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите", обявиха още държавните глави.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев обявиха създаването на Президентска библиотека. В нея гражданите ще могат да научат повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Бойко не Борисов

преди 8 години

Въобще не смятам,че демократизацията на нашето общество ще стане по мирен път. Горната ,,уйдурма,, е само жалък опит да се изпусне част от парата събрана в котела на нашето недоволство!

36

presidont

преди 8 години

тази институция може да играе и положителна роля, при условие че се отворят към хората, а не да се назначават като партийни фигури, щата им повече от раздут до стотици чиновници и излишен бюджет, президенството би трябвало да се състои от не повече 30-40 души администрация,за да работят ефикасно, сега никой не знае колко партийци и за какво работят там и за какво им се плаща, кой ги назначава, тоест това е сива структура и без да се променят няма как да са полезни на обществото

35

Анонимен

преди 8 години

Доверие се дава един път ,а вие го пропиляхте ! По добре се скрийте някъде и не дразнете хората !

fallback