Снимка: Булфото, архив

Михаил Миков е прав, че стабилността е крехка. В момента тя се дължи само на моите здрави нерви, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на Третата политическа академия на Жени ГЕРБ във Велико Търново, цитиран от Фокус.

Оттам-нататък ще видят какво е разпад на държавата за една година, но няма да бъда удовлетворен, че ще соча няколко човека като виновници за това, защото нашата държава ще се разпада. Нашите измислени проблеми в момента, с които се опитват да ни късат нервите, са повод за техните политически проекти", добави Борисов.

Ако вотът на недоверие на БСП, ДПС, "Атака" и ДСБ мине логиката е те да съставят правителство, пожелавам им приятна игра. Това, което предлагат, е антилогично, смята премиерът.

"Нито ведднъж не споменаха на тази конференция БСП. Само ГЕРБ. Само ние сме виновни. За кое сме виновни? За 97-98% усвояване на еврофондовете и 3% ръст на икономиката", посочи Борисов.

Той изброи някои от добрите резултати, които правителството е постигнало.

"Дотации за тютюнопроизводителите, дотации за животновъди, дотации за учители и плюс 106 млн. лева тази година повече за заплати. Спортни зали и развитие на културата. Безработицата също спадна, само заради ръста на икономиката и огромните пари, които се влагат. От кое да се срамувам", попита той.

Борисов допълни, че ГЕРБ не е свалил доверието си от Росен Плевнелиев и той също би могъл да бъде тяхна кандидатура.

"Имаме и няколко жени, които съм убеден, че безспорно ще бъдат избрани ако бъдат кандидатирани. В ГЕРБ, мисля, че сме сред водещите партии, където жените са на толкова високи позиции", похвали се премиерът.

Той посочи, че има много жени, които са евродепутати, министри, заместник-министри, депутати, председател на Народно събрание, кметове, над 1000 общински съветници от ГЕРБ.

"Ако преди 10 години бях сам, сега имаме хора, които партията намери, обучи и издигна. Те със своя талант, труд, честност и морал си затвърдиха позициите в обществото и се ползват с висок рейтинг. На местните и парламентарни избори категорично си вземаха резултатите", допълни Бойко Борисов.

Той коментира и конфликтите в световен мащаб. Според него сега е по-тежко и по-лошо, отколкото по времето на Студената война – такава омраза, негативизъм и несигурност в света никога не е имало.

"Проблемите между Русия и Щатите и между Русия и Турция са много изострени в момента. Темата за Украйна я няма и от месеци не съм чул националните ни медии да коментират нещо свързано с Украйна, нито пък европейските. Моето обяснение за това е, че Минските споразумения се спазват, което беше основното изискване към Русия", заяви Борисов.

"Саудитска Арабия, Иран, Израел, Либия, Тунис и Сирия, които навремето бяха поставени на средно икономическо и финансово ниво, сега просто или ги няма или нямат правителствата. Това е голям проблем", допълни той и добави, че в Йордания има 1 млн. души в бежански центрове, а в Ливан 2 млн.

По думите на премиера, това са огромни маси от хора за една държава от 4 млн. души и рязко променя демография, икономика, и отношения.

"В Гърция в никакъв случай не са свършили проблемите и много скоро отново ще започнат да имат финансови проблеми. Сигурно ще имаме много извънредни съвети на тема Гърция, този път за финансите. По това, което чувам, около 500-600 хиляди мигранти влизат отвън по островите", каза още той и добави, че не иска да бъде лош пророк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase