Иван Искров. Снимка: Булфото
fallback

Заплатата и бонусите на бившия управител на БНБ Иван Искров и на предишния началник на Банковия надзор Цветан Гунев трябва да бъдат обявени публично. Това задължи Върховният административен съд БНБ.

Периодът, за който размерът на възнагражденията на двамата трябва да бъдe осветен, е първото полугодие на 2014 г. - преди фалита на КТБ, а също и за второто - след него, както и до 30 юни 2015 г. 

Новината обявиха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Решението на съда идва след тяхна жалба заради отказа на БНБ да им предостави тази информация.

Oще по темата

"Съдът задължава БНБ да ни отговори как 557-те хиляди лева, дадени общо като бонуси на УС за 6-те месеца преди фалита на КТБ, са разпределени между 7-те члена на съвета. Кой колко е получил индивидуално и персонално", обясни Димитров. 

Той допълни, че след решението на ВАС БНБ трябва да съобщи и какви допълнителни възнаграждения е получил шефа на Банковия надзор 6 месеца преди фалита на КТБ.

"Тоест БНБ трябва да съобщи как е била оценена неговата работа тези шест месеца и колко допълнителни възнаграждения е получил той. За нас ще бъде любопитно, ако се окаже например, че шеф на Банков надзор е получил добри суми, което значи, че този, който е определял сумите, е оценявал високо неговата работа преди фалита на КТБ. Това за нас е ключов въпрос", каза още Мартин Димитров. 

Банката е задължена да съобщи и дали е имало обективна методика за определяне на допълнителните възнаграждения.

"Ако е нямало методика, значи някой еднолично е решавал. На това трябва също да ни се отговори според решението на съда", обясни още реформаторът. 

Той призова ръководството на БНБ да не търси нови вратички, за да даде отговорите, защото трябва да стане ясно как банката се е самооценила шест месеца преди фалита на КТБ.

"Надяваме се след това решение на ВАС да получим отговор на въпроса колко е била заплатата на Иван Искров, бонусите му, заплатата и бонусите на шефа на Надзорния съвет", каза и Петър Славов. 

Реформаторите обясниха и че решението на ВАС е знаково за всички публични длъжности и че техните възнаграждения не могат да бъдат крити от обществото и данъкоплатеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

gishena

преди 8 години

Не съм чел комплексираните коментари надолу, представям си в краткост съдържанието им. Малко информация за бедните ми сънародници - в цивилизована Европа, подобна заплата, конвертирана в левовата си равностойност, се получава от кадърен човек в банковия сектор след 5 години стаж. Нищо особено. Макар и непостижимо за вас)

14

Анонимен

преди 8 години

И какво като ги публикуват.Всичко е било законно.Дреме му на него какво си мислят хората.

13

Анонимен

преди 8 години

Тоя беше основен инструмент на няКой за ликвидацията на КТБ. Да бъде заставен да се самообеси.

fallback