Снимка: архив Булфото
fallback

По време на предизборната кампания за парламент през 2014 година политическите формации, участвали в нея са изхарчили 12,9 млн. лева. Проверени са приходите и харчовете на 14 партии и 6 коалиции.

Това става ясно от съобщение на Сметната палата, която е публикувала доклад от одита си на предизобрната кампания за парламент.

От документа става ясно, че формациите са декларирали 12,7 млн. лв. приходи за кампанията. 14-те партии са обявили 7 млн. лв. приходи, а 6-те коалиции 5,7 млн. лв.

Най-голям дял в приходите имат средствата от държавна субсидия, става ясно от доклада. Те са 57,1 на сто от общия размер на финансиране на предизборната кампания. Съоношението е определящо за пет политически партии и една коалиция от партии.

17,4% от приходите за предизборната кампания са от членски внос, става ясно още от доклада. Отчели са го пет партии и шестте коалиции. Даренията са третият по големина приход за финансиране на предизборните кампании. Те са 14,8 на сто от общия размер на набраните средства и са отчетени от девет политически партии и пет коалиции от партии.

Собствените средства на кандидатите са 7,1 на сто от общата сума на приходите.

Изхарчените средства от партиите и коалициите по време на кампанията за парламент през 2014 година са в размер на 12,9 млн. лв. В тази сума влизат и 209 хил. лв., отчетени като поети задължения, неразплатени към датата на съставяне на отчета за изборите за народни представители. Близо половината от разходите са за медийни услуги.

Одиторите са открили, че една партия не е включила в отчета си финансиране за изборите, а общо четири партии не са отчели правилно приход на средства в общ размер от 131 хиляди лева.

Една партия пък е нарушила правилото да получава над 1000 лева приход само по банков път.

При 13 формации пък са засечени неточни разходи в размер на общо 40 474 лв.

Сред другите нарушения са отчетени разходи, които не са свързани с кампанията, непризнати разходи от ЦИК, завишени разходи и др.

Установени са 266 физически лица, предоставили или дарили за финансиране на кампанията средства над 1000 лв.

Само два политически субекта са отчели изплатени възнаграждения за застъпници и представители в общ размер на 51 072 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Подмами ги хитро и след тебе в огъня дори без страх ще дойдатможе би стада съм виждал често ,но все магарета ги водятДичо Дебелянов110години България е без прогрес

fallback