Снимка: БТА

Броят на полицаите не е достатъчен, за да могат да покрият цялата страна и всички критични места. Това признание направи вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя уточни, че не критиките, а кампаниите срещу МВР, почиващи на лъжи, са заплаха за националната сигурност. Организирането им според нея е послание към хората, че не са защитени и могат да се саморазправят.

Още по темата

"Призивът ми "Стига вече" беше в тази посока", уточни Бъчварова в парламента. Преди дни тя даде пресконференция, след която бе обвинена, че е обявила, че всеки, който критикува МВР, заплашва националната сигурност. 

"Приемам всяка една критика, всяка една критика се проверява и отговарям. Но когато се използват неверни факти, преднамерена информация и съзнателно подценяване на базисни неща като това кой отговаря за разследването, това са способите на всяка една кампания и аз имам основание да го тълкувам по друг начин, а не като критика", каза тя. 

Бъчварова призова да се подкрепи МВР и нарече спекулации твърденията, че полицията има  прекалено раздут щат. "Навсякъде в Европа в такава ситуация се увеличава броят на полицаите. Реалният им брой у нас е 22 700, това не ни дава възможност да покрием цялата страна и всички критични места. Това е факт", каза министърката и допълни: "Не искам МВР да се представя като хрантутник на държавата, МВР работи при много трудни условия.". 

Бъчварова обясни, че в момента прави опит за реорганизиране на работата, така че да пренасочи полицаи към охраняване на обществения ред. 

Вътрешният министър призова всеки, който има информация, че полицаи покровителстват местни бабаити, да подава сигнали в МВР.  "Гарантирам, че няма да остане нито един без внимание", зарече се тя. 

Бъчварова защити и главния секретар на МВР Георги Костов от критиките към него и го нарече много добър професионалист. 

Тя отказа да коментира sms-скандала около премиера Бойко Борисов. "Това е проблем на съдебната власт, която трябва да даде доста отговори", каза Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase