Снимка: ЕК
fallback

Посоката е правилна, но няма резултати. Това ще заключава за девета поредна година докладът на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност и корупцията в България. Оценката на Брюксел ще бъде публикувана на 27 януари, а днес правосъдният министър Екатерина Захариева се срещна със зам.-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисарят за правосъдието Вера Юрова.

"Докладът ще е обективен. Ще отчете позитивните стъпки, както и фактът, че няма достатъчно напредък“, съобщи министърът, уточнявайки, че документът не ѝ е бил показан, а само преразказан.

Като постижения в него се посочвали промените в конституцията и създаването на съветът за координация на реформата. Сред слабостите отново са приключването на делата от висок обществен интерес, корупцията по висшите етажи на властта и борбата с организираната престъпност.

Захариева съобщи, че по време на разговорите ѝ с двамата еврокомисари, с българския представител в ЕК Кристалина Георгиева и с генералния секретар на Комисията Александър Италиенер не са коментирани конкретни епизоди от съдебната реформа, включително и телефонните разговори между съдийките Янева и Ченалова.

"Видимите резултати няма да се получат от днес до утре. Не искам да обещавам, за да се случат нещата трябва да се приемат промените в закона за съдебната власт и да се увеличи доверието в система. Реформата ще сме постигнали, когато хората излизат доволни от съдебните зали“, заяви министър Захариева.

Тя добави, че ѝ е било намекнато, че докладът за Румъния, която също се наблюдава за реформите в съдебната реформа, за втора поредна година ще е по-добър от българския.

"Те постигат по-добри резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност, както и с делата от висок обществен интерес“, поясни министърът на правосъдието.

Екатерина Захариева съобщи, че Европейската комисия е приела молбата на премиера Бойко Борисов от декември да изпрати свои експерти, които да помагат в писането на закони и подзаконови актове и да съветват за прилагането им. Освен от Брюксел молба за специалисти Тимерманс ще отправи и към европейските столици.

Министър Захариева напомни, че практиката не е непозната у нас. Чужди експерти са работили в енергийното министерство, МВР и пътната агенция. Един французин и сега съветвал правосъдното министерство за качеството на обучението по право в университетите. Правителството обаче нямало да чака чужденците да дойдат, а ще се захване веднага с промените в закона за съдебната власт, защото там било ясно какво трябвало да се направи след приемането на поправките в конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Чебурка

преди 2 години

Прави си гювеч

79

Промяната

преди 8 години

Само в рамките на 5 години Румъния от много по- бедна страна се превърна в регионален фактор и вместо да се състезаваме с европейците, сега се тупаме по гърдите и казваме , че сме по-добре от африканците. Обаче до кога?

78

Българин

преди 8 години

Мили колеги коментатори, подписахте ли се за референдума на Слави или така е по-добре.

fallback