Снимка: Reuters
fallback

Често ме питат и се правят най-различни спекулации на кого съм кандидатура. Аз съм кандидатура на България и има много хора от България, които ме подкрепят и ми се обаждат. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова по повод номинацията й за генерален секретар на ООН в предаването "Комбина" по Нова телевизия.

Oще по темата
Тя бе категорична, че когато човек се бори за такъв пост, той трябва да има подкрепата на всички. "В България трябва да бъдем обединени с обща кандидатура за генерален секретар на ООН, а навън да водим сериозната кампания", посочи Бокова и продължи:

"С нарастването на външната подкрепа се появяват повече компромати". По думите й в последните 3 месеца по света има публикувани около 4500 публикации за ЮНЕСКО, като почти 99% от тях са позитивни. “Но за съжаление голяма част от негативните са от България”, посочи Бокова.

Тя призна, че уважава много Кристалина Георгиева, която също се споменава като евентуална кандидатура за генерален секретар на ООН. "Познаваме се отдавна, виждали сме се много. Ценя много кариерата й - та наистина не просто стои добре и има добро бъдеще в Еврокомисията”, посочи Бокова, но уточни, че и тя е постигнала доста в системата на ООН - “два пъти съм избирана в сериозни и конкурентни избори, защото обединих всички".

Бокова призова всички в България да бъдат обединени около този избор, а кампанията да се прави  навън. Тя обясни, че ако българин спечели надпревара за поста генерален секретар на ООН, България ще бъде поставена на световната карта и българската дипломация ще заеме своето достойно място.

Запитана дали тя трябва да има подкрепата на премиера Бойко Борисов преди да се кандидатира за надпреварата, Бокова коментира: "Разбира се, че трябва. Влизаме във финалната битка, без подкрепата на държавата не бих тръгнала.

Смятам, че имам подкрепата на премиера, който няколко пъти го е подчертавал, както и външния министър", посочи тя.

Самата Бокова обяви още, че не смята да се извинява, че е дъщеря на баща си.  "Хората трябва да бъдат съдени за това, което те правят. Този произход, който търсим, беше белег на предишния режим. Сталин е карал хората да се отказват от родителите си. Едно демократично общество трябва да оценява хората по това, което те са", посочи генералният директор на ЮНЕСКО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Grigorov

преди 8 години

Vajno e,zastoto ruskoto razuznavane triabva da ima agenti navsiakade! A dokato Bulgaria e upravliavana ot ruski slugi,ste sme po-zle i ot Albania.

48

Grigorov

преди 8 години

До оонееееееPo-Dobre Putin da ia postavi na miastoto na nachalnika na ruskoto voenno razuznavane( GRU ),likvidiran tozi mesec.Poznaite kolko vreme ste izkara na tazi dlajnost!

47

Анонимен

преди 8 години

Звездичките са за обединената римска империя и братята...

fallback