Снимка: архив Булфото

Митницата в Свиленград се закрива, реши правителството на последното заседание за годината. Министрите направиха промени в Устройствения правилник на Агенцията, с които затвориха митницата и създадоха ново "Звено за информационна сигурност".

Още по темата

Закриването идва две седмици след като 33-ма митничари в Свиленград бяха арестувани за корупция. Задържаните бяха обвинени, че са вземали подкупи, за да не извършват щателна митническа проверка на преминаващи през пункта леки, товарни автомобили и автобуси.

Кабинетът мотивира затварянето на митницата с превенция на корупционни практики и подобряване на работата. Човешките, финансовите и материалните ресурси щели да се пренасочат към по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Намерението на правителството да закрие най-голямата сухопътна митница в България роди недоволство в Свиленград. Хората се заканиха, че ако това стане факт – ще излязат на улицата.

Общинският съвет в града също единодушно се обяви против закриването и обяви, че ако решението бъде взето, ще се организират протести  и блокади на граничния пункт "Капитан Андреево". След като затварянето бе обявено, общинарите в Свиленград съобщиха, че започват протести на 1 януари.

"Работата на Министерството на финансите и на агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства". Така финансовият министър Владислав Горанов коментира след заседанието на кабинета готвените блокади в Свиленград. 

Създаденото днес Звено за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация и  ще осигурява информационната сигурност на Агенцията, решиха още министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase