Снимка: архив Булфото
fallback

Отношенията на Лютви Местан с турските политици минаха търпимите граници. Решението на Доган да го отстрани с един замах пък показва, че той очевидно се завръща в голамата политика и сега той е на ход. Така бившият шеф в Държавна сигурност проф. Димитър Иванов анализира скандала в ДПС, който разтърси родната политика по Коледа.

Според Иванов има условия Лютви Местан да бъде разследван за държавна измяна.

Oще по темата

"Дали има държавна измяна или не е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система, да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване", призова още Иванов.

Според него бившият лидер на ДПС не е издавал държавни тайни на Турция, но има други притеснителни неща.

"Достатъчно е да визираме, примерно, че се внася чужда концепция в друга държава. Да кажем, че говорим за линията на неосманизма на Давутоглу", каза Иванов. Той припомни,че турците у нас са компактни и ако им се влияе политически, не е изключено да се прокарат чужди интереси. 

"В последните 100 години имаме примери с определени аспирации на турски дейци към части от българската територия и т.н. Имам колеги от Шесто, които са написали книги по темата. Тази тема се повдига винаги", добави още Иванов.

Според него има косвени белези за обвързаност от страна на Лютви Местан с турски държавни дейци.

"Белезите са много и не са от скоро. Много пъти сме го чували да говори за НАТО и в полза на евротлантизма. ДПС била единствената евроатлантическа партия... Личните му отношения с турските държавни дейци явно минаваха естествените и търпими граници на един национален политик", смята още Иванов.

Според него Доган очевидно се връща в голяма политика, щом с един замах може да смени лидера на партията. Иванов смята и че обръщението на почетния председател на ДПС не е било само към Местан, но и към целия политически елит. А той, напомни Иванов, с изключение на Радан Кънев, мълчи.

"Крайно недопустимо е в международната практика е един министър-председател да се обажда на друг министър-председател и да го моли да вземе определена политическа позиция по проблеми в трети политически субект", така Иванов коментира разговора на Борисов с Давутоглу и натиска, който той, по признание на Бойко Борисов му е оказал да вземе страната на Местан.

"Това още един път показва колко е правилно решението на Ахмед Доган", смята Димитър Иванов.

Според анализатора проф. Людмил Георгиев, който също бе член на ДПС до 2010 година, Доган продължава да е реалният лидер на ДПС, а тримата временни председатели Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак, не биха се справили.

"Тези тримата младежи няма да се справят. Много са малки, крехки са", каза Георгиев пред bTV.

Критиката му към Доган и към целия политически елит е, че са забравили максимата на Аристотел, че целта на политиката е подобряване качеството на човешкия живот.

"Необходимо е по най-бързия начин възстановяване на икономическите отношения с Русия и опит да се възстанови проектът "Южен поток", каза още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Balgarka

преди 8 години

До TURCHINAko schitash sebe si za turchin varvi si v turciq I osvati balgarite da si badem balgari v darjavata!!! ei tam ravninata golqma otidi da zaselvash I tam da si chukash glavata v poda dokato se molish na izmisleniq ti gospod

45

Анонимен

преди 8 години

Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!

44

Yosif

преди 8 години

Някой си мисли, че народът е наивен или глупав. На никой от ДПС не му пука за държавата. Ясно е, че се опитаха да приватизират ДПС, парите и обръчите.

fallback