Снимка: архив, Булфото

Георги Лозанов е медийна булонка, която с радост се отърква около крачолите на всяка власт." Така коментира Петър Волгин работата на председателя на СЕМ по повод сваленото от ефира на БНР негово предаване "Деконструкция".

Журналистът и радио водещ сподели, че му е чудно как човек може да прекара близо 20 г. в регулаторния медиен орган, който се нарича Съвет за електронни медии, без да има минута трудов стаж в електронна медия. И на всичкото отгоре да си позволява да раздава квалификации за хора, които работят дълги години в радиостанции и телевизии.

Волгин сподели пред в. „Труд”, че е горд с колегите, които се борят ежедневно да отстояват своята свобода. Смятам, че все още в БНР има някаква свобода, каквато няма в другата обществена медия БНТ, където всичко е под контрол.

Още по темата

Действия като свалянето на „Деконструкция“ са насочени не само към мен, очевидният подтекст е: „Не се съпротивлявайте много, защото ще ви се случи това, което се случи на Волгин.“

Най-вредни са забраните, а не това, което се пише и говори. Не съм изгубил надежда „Деконструкция“ да се върне в ефир, каза още Волгин.

Той също така допълни, че се е убедил колко много хора искат да чуят една по-критична позиция не само за ситуацията в България, а и в света. Искат да не се държат с тях като с недоразвити същества. Това ме изпълва с надежда за България, защото виждам хора, които не са подчинени. Медиите може и да са под контрол, както казва Ноам Чомски, но има хора, които не се поддават на този контрол.

Самият Волгин отбеляза, че няма нищо против критиките. „Всеки да се чувства свободен да ме критикува, разбира се, без псувни и обиди, както често се случва. Готов съм да размисля върху всяка критика. Има много предавания - радио, телевизионни, а също и вестници, които не харесвам. Но аз съм последният човек, който ще каже - спрете това предаване, вземете думата на този водещ, забранете този вестник. Това, че аз не харесвам едно телевизионно предаване, не значи, че моят съсед не е влюбен в него. И ако имам властта да го забраня, значи, че ще огранича едни хора. Лакмусът за демокрация е да има нещо, което не харесваш, но в същото време да не призоваваш истерично и с пяна на уста да бъде забранено. Тоест най-вредни са забраните, а не това, което се говори и се пише.

 

Петър Волгин също обясни, че ситуацията в БНР е неспокойна много преди да се заговори за свалянето на предаването „Деконструкция”. „Настоящото ръководство е в тежка ситуация на невъзможност да управлява поради липса на интелектуален и морален капацитет. Неслучайно преди повече от половин година поискахме оставката на това ръководство, защото смятаме, че то загробва БНР в програмно и финансово отношение”, каза още той и допълни, че според него, „зад спирането на предаването стои т.нар. психодесен сектор около президента Плевнелиев, политици от ДСБ, грантови анализатори, които са питомци на чужди фондации с маски на носители на гражданското общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase