Снимка: Булфото, архив

Предаването "Деконструкция" вече няма да звучи в ефира на БНР. Решението за това е взето от Управителния съвет на общественото радио след акт на СЕМ.

В мотивите е посочено, че водещият Петър Волгин допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции без да допуска опоненти по темата.

"Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение", уточнява ръководството на БНР.

Според Управителния съвет в предаването няма плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи, а Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на Закона за радиото и телевизията.

Петър Волгин не закъсня с отговора си.

"Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите. В медийния сектор нещата се развиват така - властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията. Проблемът на всичките тези хора е, че не могат да мислят самостоятелно", написа той в социалната мрежа Facebook.

Според него обаче всеки управляващ, който посегне на медиа, слага край на кариерата си, а "лакеите на управляващите ги чака същата съдба".

"Изобщо екипът на "Деконструкция" е убеден, че битката едва сега започва и че "победа будет за нами", твърди Волгин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase