Снимка: БТА

Предложенията за съдебна реформа на Екатерина Захариева, която ще седне в овакантения стол на хвърлилия оставка правосъден министър Христо Иванов, ще бъдат разписани в коалиционното споразумение на управляващите партии.

Това е и причината парламентът да не гласува днес предложението тя да стане министър, а да го отложи за петък. Тава ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който дойде заедно със Захариева, за да се срещнат двамата с депутатите от ГЕРБ, ПФ, АБВ и тези от реформаторите, които останаха част от управляващото мнозинство.

Още по темата

На срещата присъства и здравния министър Петър Москов, който се отказа от ръководно място в ДСБ, след като партията, макар и все още част от РБ, мина в опозиция.

По думите на Борисов в коалиционното споразумение ще бъдат включени конкретни текстове и управляващите партии ще поемат гаранции, че това, което е записано включително и приемането на антикорупционния закон, ще бъде направено в най-скоро време.

Премиерът припомни, че в споразумението не беше разписана промяна в Конституцията, а поправката в основния закон е била бонус, нещо допълнително, което да се направи за съдебната реформа.

"По коалиционното споразумение ще работят хората, които го изготвяха, защото искаме някои от приоритетите на министрите да бъдат вкарани и там, за да може това, което гласува правителството, да се гласува и от парламента", обясни Борисов.

Той добави, че иска всички депутати да бъдат убедени в това, което Захариева предлага, за да няма след това в нейната работа каквито и да било спънки или недоразумения.

Иначе защо се е спрял точно на Захариева премиерът обясни: "Аз съм работил с нея, знам нейния административен опит и характера й. Заедно с колегите стигнахме избода, че тя би се справила".

Според него тя ще успее да продължи започната съдебна реформа, за която пръв заговори президентът Росен Плевнелиев през служебното правителство, а "след това и партиите в управлението я прегърнаха като своя и продължиха и до днешния ден, когато конституцията беше приета и на трето четене в голяма част от това, което се желаеше като промяна".

Борисов обяви, че е съгласувал избора си и с Патриотичния фронт и АБВ, които са я подкрепили, а днес е срещнал одобрението и на другите групи от мнозинството.

Той коментира и заканата на БСП да внесе вот на недоверие най-вероятно заради здравеопазването.

"Петър Москов направи много в здравеопазването и това не се харесва на много хора. Работа на опозицията е да използва всеки случай, всяка слабост на управлението, а с оставането на министрите на реформаторите и излизането на ДСБ в опозиция се създава прекрасна възможност за БСП", призна премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase