Снимка: Булфото, архив

Ден преди ключовата среща на партиите от Реформаторския блок, но която лидерите им трябва да решат остават ли във властта или излизат в опозиция, както направи една от тях - ДСБ, заместник-председателят на СДС Емил Кабаиванов призова за единство и подкрепа на кабинета.

Още по темата

Той смята, че ако реформаторите напуснат управлението, ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, но сега не му е времето за вот.

"Реформаторският блок, запазвайки своето единство и въпреки резервите си, трябва да остане в управлението, да се опита да ускори и да направи необходимите реформи в оставащото време до края на мандата", коментира той пред "Фокус".

Според него без реформаторите няма да има стабилност в държавата.

"Виждаме какво става в Европа, какви конфликти вървят в света. В тази ситуация на България е необходима политическа стабилност, защото без нея няма да има институции като правителство и Народното събрание, които да държат стабилно управлението и движението на България в тези бурни европейски и световни води", коментира Кабаиванов.

Като друг основен аргумент за оставане във властта, той посочи европейските оперативни програми.

"2015-та беше година, в която започнаха да се отварят новите програми, започнаха да се реализират европейски проекти от общините, от държавата и от бизнеса. Една политическа нестабилност и извънредни избори ще доведе до значително затрудняване на усвояването на европейските средства през 2016 година, а без тях България вероятно ще изпадне в икономически и финансов колапс", мотивира се Кабаиванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase