Снимка: БТА

Мястото на правосъден министър още е вакантно, след като Христо Иванов хвърли оставка миналата седмица, но премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изчака общото решение на Реформаторския блок, което се очаква да бъде взето утре преди да посочи наследник на Иванов.

Още по темата

"Веднага след това ще подготвим кандидатури за министри. Министрите в това правителство се назначават, след като с колегите от РБ поставим кандидатурите си, без квоти и намерим най-добрия за дадения пост. Ще изчакам вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще седнем да подготвим кандидатури за министри", заяви премиерът.

След като вчера похвали здравния министър Петър Москов, който се отказа от ДСБ, за да остане в кабинета, днес премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че заканата на БСП за вот на недоверие заради провалената реформа в сектора въобще не го плаши.

Борисов в неделя призна, че Москов му е много симпатичен, защото е много умен, много интелигентен човек и полага огромни усилия - по 14 часа работи на ден за тази здравна реформа, с която ГЕРБ не е успял да се справи четири години при предишното си управление, и той, като премиер, е сменил тогава четирима министри.

Днес пък отсече, че вотът на недоверие на БСП няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща.

Лично той отиде заедно с Москов в понеделник да открие обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в института за спешна помощ "Пирогов" и се оплака, че досега лекарите са работили при много лоши условия.

"Тук идват всякакви пострадали. Виждате колко е хубаво с най-съвременна апаратура. Това е важното към деня. Това сме правили през тази година с министър Москов", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него вотът, който готвят от БСП, е абсолютно основателен, но не защото неговият кабинет не е направил нищо.

"Защото този проект тук две години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър направи така, че самите професори, доктори, вътре споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа. Здравната каса при 400 млн. дефицит миналата година, тази година ще да е под 10 млн. лв. Сиреч това са 390 млн. лв., които по някакъв начин са харчени през предишните години. Не искам да казвам как. Оттук насетне мога да кажа, че съм убеден, че вотът няма да мине, защото в здравеопазването се направиха доста неща. Още се правят, реформата върви", отсече той.

Според Москов в здравеопазването се случват добри неща, защото РБ, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са взели управлението.

"Нека да ви кажем какво направихме. Всъщност то е ежедневие. Заедно с проф. Стоян Миланов и проф. Габров преди 26 години сме започвали тук стажове и обучения. 26 години нещата изглеждаха по един кошмарен начин. В момента има 1,5 млн., вкарани в модерно оборудване и инфраструктура на реанимацията на "Пирогов",  каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase