Снимка: БТА
fallback

Не жертвайте свободата за сметка на сигурността, призова лидерът на ДПС Лютви Местан и предупреди, че гласовете, които се чуват в Европа и в България в тази посока са опасни.

"Днес най-сериозното предизвикателство пред онази либерална демокрация, която поставиха и бащите на ЕС, е една много опасна неоконсерватина концепция, за която се прави опит да се разгърне и в България. Напоследък улавяме силни гласове, че трябва да се разруши връзката между сигурността и свободата, да се пожертва свободата в името на сигурността като отговор на заплахите, които идват от експанзията от ИД", коментира той в декларация от името на ДПС.

Според него безспорно има нужна от повече инвестиции в системата за сигурност, но да се поставя въпросът свободата да отстъпи заради сигурността е мракобесие и началото на края на съвременната европейка демокрация.

За да защити тезата си Местан цитира и американския политик Бенджамин Франклин: "Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност".

Лидерът на ДПС припомни и четирите основи свободи - на словото, религиозната свобода, свободата от бедност и свободата от страха.

Според него правата и свободите на човека не са даденост "нито свише, нито дадени веднъж завинаги, а трябва да се отстояват непрекъснато от онези антидемократични, тоталитарни рефлекси, ксенофобски, крайно националистически рефлекси".

Те пък за определен исторически период изпадали в латентна фаза, но в критични ситуации избуявали, а такава тенденция имало и днес.

Лютви Местан отново се оплака, че в изборното ни законодателство е забранено да се агитира по време на предизборна кампания на език, различен от българския.

"И в България, страна от ЕС, вече девета година все още има проблем с правата и свободите и не са нужни други доказателства, а е достатъчно да припомним, че заради накърняваното на една от основните свободи тази на словото, на изразяване на майчин език, представители на ДПС, както и председателят на движението, сме обект на санкции от страна на държавните институции и на нас ни се налага да се обърнем към съда в Страсбург", коментира Местан.

Според него правата и свободите следва да бъдат гарантирани от законите, но в действителност няма да се реализират, ако не се намери диалектическата връзка между правата и свободите и толерантността.

"Ще живеем в истинска демокрация, когато разбираме различието не като риск за националния суверенитет, а като онова необходимо, чрез което ние разгръщаме и собствената си идентичност", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 години

Бре,съда в Страсбург не изисква ли справки от 9-10 коляно откъде са предците и какъв е по произход и на какъв език са говорили в тая-оная среда,може прадядото да е бил приведен зет или някакъв служител в межнационална/народностна/ среда и там да бил дед/баба борец за майчин език против изисквания официален-още колена-за които той спори,че бил ели какъв,хайде архиви,туй е свобода-трябва да платиш за малко сигурност също по Б.Франклин-там било също,Х.Потер ли да ги спасява или зад Властелин на пр.

23

нн

преди 8 години

До АнонименИма фамилии които чакат още от освобождението Турция да дойде. Така възпитават и децата си, поколение след поколение, България не ни е Родина. Затова не знаят езика. Не казвам, че всички български турци са с такова самосъзнание, но не са малко?

22

eee

преди 8 години

До АнонименКак няма потребност?Къде е учил?Като дойде в София до болница или по работа,преводач ли да му осигурим?Само телевизия да гледа и пак ще го научи!

fallback