Снимка: архив Bulphoto

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че премиерът Бойко Борисов е приел оставката му, както и на тримата му заместници.

Още по темата

Текстът, който го "събори", беше за разпределението на квотите в съдийската колегия в разделения ВСС.

Реформаторите настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и "Атака" обаче реши да намали членовете на съдиите.

"За съжаление независимостта на съда не е достатъчно гарантира, каза Христо Иванов. "Затова не мога да продължа да бъда министър", допълни той и бе изпратен с аплодисменти от пленарната зала.

Христо Иванов е вторият министър от втория кабинет "Борисов", който хвърля оставката. В началото на март оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков.

Само преди пет дни премиерът Бойко Борисов обяви, че столът на Иванов е стабилен, макар веднага след това той да допълни: "Но той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни".

"Къде ми е претенцията за правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: "Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа", това е обида към останалите парламентарни групи в парламента", обясни премиерът.

Иванов бе служебен заместник министър-председател и министър на правосъдието в правителството на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase