Бойко Борисов и Иракли Гарибашвили. Снимка: БТА
fallback

Премиерите на България Бойко Борисов и на Грузия Иракли Гарибашвили отчетоха големия потенциал за развитие на отношенията между двете страни.

Двамата акцентираха върху възможностите за съвместно участие в идеята "Нов път на коприната" и върху подкрепата на България в евроатлантическия път на Грузия.

В присъствието на двамата премиери, след двустранната им среща, бяха подписани Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между правителството на България и правителството на Грузия, както и Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на селското стопанство на Грузия за сътрудничество в областта на селското стопанство.

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза традиционно доброто сътрудничество между двете страни и заяви помощ и подкрепа на Грузия в пътя й към ЕС и НАТО. Той пое ангажимент и за подкрепа по отношение на либерализация на визите, въпреки "скромните ни възможности".

"И в момента транспортните коридори, и фериботните, които имаме с Грузия, са изключително важни за нас. Новият "Път на коприната", особено след срещата 16 +1, а и след двустранните срещи с китайския премиер, дава изключителна възможност на пристанищата на Грузия и на България да станат част от този коридор", коментира Борисов. По думите му в тази посока ще се работи активно. Това добро тристранно сътрудничество - Китай, Грузия, България, може занапред да допринесе още по-добри ползи", отбеляза българският премиер, цитиран от БТА.

Борисов информира, че на 22 и 23 декември външният министър на България ще бъде в Иран. Надяваме се да изградим още по-добри отношения в бъдеще за LG терминали, които ще се изградят на пристанищата на Грузия, а това би довело газ и до нашите пристанища, защото сега Турция не позволява такива кораби да преминават през Босфора, коментира Борисов.

В плана и аспекта на газоразпределителя, който планираме да изградим, да събираме газ от различни източници, това би бил още един допълнителен източник на газ, който ще повиши конкуренцията и подпомага икономиката, намалявайки цената, добави той.

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили благодари за гостоприемството и за подкрепата, като отдели специално внимание на Бачковския манастир "като символ на уникалната комбинация на българска и грузинска култура и на общата ни вяра". По думите на Гарибашвили този манастир служи като мост между нашите народи.
Гостът отбеляза, че по време на днешната среща е подчертано успешното сътрудничество в много области, сред които главни са транспортът и търговията.

Обсъдено е също как да се укрепи сътрудничество в различни области, как да се увеличи и подобри търговското сътрудничество и сътрудничеството в стратегически области. Ценим подкрепата на България в посока присъединяването на Грузия към ЕС и за евроатлантическата ни интеграция, отбеляза Гарибашвили, като подчерта, че това е крайъгълен камък на външната политика на страната.

Гостът отбеляза също обсъдената днес тема за сътрудничеството в сферата на транспорта и в частност за инициативата "Пътят на коприната" и за това как България и Грузия да бъдат ангажирани по-тясно. Грузия е наистина една надеждна страна и партньор на България, заяви в заключение Гарибашвили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

тт

преди 8 години

грузия малка бедна страна нищо няма да стане приказки празни

17

ognyanz

преди 8 години

Бойко, където отиде, или газ докарва, или нефт, или инвеститори. Но само на думи.

16

Анонимен

преди 8 години

"Сътрудничеството ни може да МИ донесе още ползи, видя Борисов"

fallback