Снимка: МС

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пристигна на официално посещение у нас. Това е първото посещение на британски министър-председател у нас от 16 години насам.

Камерън беше посрещнат от премиера Бойко Борисов на летище София.

След разговорите между двамата, състояли се в Министерския съвет, Борисов заяви, че страната ни се надява и занапред на подкрепата на Великобритания, особено в кохезионната политика, в инфраструктурните ни обекти.

Благодарение на европейската солидарност ние направихме доста и за метрото в София, и за магистралите, за пречиствателните станции, конкурентоспособността, социалната политика, отбеляза българският премиер.

Още по темата

Той посочи още, че България се справя много добре с Шенгенската граница и с бюджетния дефицит като финансово дисциплинирана държава и това е забелязано в Европа.

Държим да се повиши капацитетът на работата в ЕС, защото съвременните реалности изискват още по-добра координация, още по-голяма гъвкавост, още по-добри, смели и бързи решения от това, което има в момента, коментира Борисов. По думите му предизвикателствата са такива, че сме длъжни да го направим.

С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети, каза Борисов.

Той уточни, че утре по негово предложение Камерън ще отиде до границата ни с Турция – морска и сухопътна.

От своя страна Дейвид Камерън заяви, че двамата с Борисов са обсъдили предложените от Лондон реформи в Европейския съюз, борбата с тероризма и миграционния натиск.

Взаимоотношенията между двете ни държави имат значение както за нашата сигурност, така и за нашето благоденствие, каза Камерън.

Радвам се, че съм тук не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник в НАТО да повишите бюджета си за отбрана, също и поради сътрудничеството по проблеми като контрабандата, заяви британският премиер.

Той отчете добрите резултати на Борисов като премиер.

Бих искал Обединеното кралство да бъде по-конкурентен източник на заетост и ръст, отбеляза Камерън. "Бих искал повече споразумения за свободна търговия като това между ЕС и Виетнам, бих искал Великобритания да остане в реформирания ЕС. Бих искал да работим по въпроси като суверенитета, икономиката", заяви той.

Мащабът на проблемите е такъв, че няма да можем да ги решим лесно, но очаквам да постигнем съгласие през декември, посочи гостът.

Въпросът за миграцията е въпрос как да укрепим външните граници на ЕС, добави Камерън. "Ще продължим да следваме всеобхватен подход, подпомагайки Сирия и съседните й държави, и ще укрепим капацитета на ЕС да установява и връща незаконни мигранти.

Говорихме за терористичната заплаха - необходим е по-силен обмен на информация по списъците с пътниците, по незаконната търговия с оръжие. Важно е да разбием ДАЕШ там, където тя съществува - в Ирак и в Сирия", каза Камерън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase