Георги Първанов. Снимка: Булфото
fallback

Бюджетът за догодина ядоса АБВ, а лидерът й Георги Първанов обяви, че свиква форум, който да реши дали партията да остане във властта.

Oще по темата

Повод за гнева на бившия президент стана отхвърлянето на почти всички предложения на АБВ в бюджета. Управляващите не склонили да се вдигнат парите за борба с безработицата с още 20 млн. лв., за увеличаване на заплатите на социалните работници, които са 350 лв. на месец.

ГЕРБ не приели и предложението за още 17 млн. лв. за хората с увреждания. В същото време на правосъдното министерство се давали още 19 млн. лв. 

"Имам усещането, че силният резултат на ГЕРБ е вдигнал прекомерно самочувствието му. Някои ключови представители в комисиите са си вдигнали малко повече носа", каза Първанов. 

Той обясни, че още преди 20 дни са поискали корекции в бюджета, но те не били взети предвид от ГЕРБ. В същото време на други партии се правели коледни подаръци.

"Някой в правителството не иска в него да има социален коректив. Това ни кара да мислим за мястото си в коалицията. Ще имаме заседание на Националния съвет и групата, на което ще анализираме коалиционното споразумение. Не смятаме да играем ролята на пето колело в тази четворна коалиция", беше категоричен Първанов. 

АБВ разкритикуваха и призива на премиера кметовете да вдигат данъците. Румен Петков припомни, че има над 100 общини с над 40% безработица, където искането на Борисов не почива на никаква логика. 

Бившят МВР-шеф показа и недоволството си от бюджета за сигурност. Той обясни, че средствата за разузнаване с най-ниски от пет години насам, а бюджетът на ДАНС прави агенцията неефективен партньор в международните антитерористични операции. 

АБВ се обявиха за оставка на правосъдния министър Христо Иванов и го обвиниха в лъжа от името на ЕК. Първанов отрече сближаване между партията му и ДПС и обвини РБ, че са завладяли повече власт от формацията на Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

БоСимеонов

преди 8 години

Редно е да запитаме г-н Първанов, какво прави АБВ в тази власт. Преди всичко.

18

Анонимен

преди 8 години

До анонимен 19Какво ще коментират положението на пенсионерите?! За тях те не са хора, не са граждани на РБ. От тях освен като овце да ходят да гласуват, какво може да се вземе. Те наистина не заслужават. От сутрин до вечер пищят,че нямат пари за храна и лекарства (тук да благодарят на Огнян Донев),но като стадо търчат към урните да гласуват за милите този-онзи... А откакто чух лекарка(!) да навиква колежката си:"Какво се занимаваш с тия - те са обречени!" ми стана ясна политиката към старците.

17

Анонимен

преди 8 години

А напуснахте, а цацаратурата вземе да се самосъзира за имотите на седофчов младши!

fallback