Снимка: БТА, архив
fallback

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи изборите през 2015 година като най-успешните за участието на партията в местната власт.

Цветанов направи анализ на резултатите на ГЕРБ от изборите в рамките на конференцията на тема "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", организирана от сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел" в столицата.

Той отбеляза, че през 2007 година партия ГЕРБ е положила сериозна основа, която през годините е надграждана. Имахме 10 областни града, 326 кметове на кметства, 993 общински съветници и 445 кмета на общини, посочи зам.-шефът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

По думите му през 2011 г. вече имат 14 областни града, 464 кметове на кметства, 1601 общински съветници и 94 кмета на общини. На тези избори областните центрове са 22, имат 1020 кметове в малки населени места, 1727 общински съветници и 129 кметове на общини.

Има райони, където имаме проблеми, отбеляза Цветанов и даде като пример областите Добрич и Разград.

Той посочи, че в момента се правят по-задълбочени анализи и през първите три месеца на 2016 г. ще посети всяка община, за да се направи по по-детайлен преглед на резултатите по места. Като положителен пример Цветанов даде Петрич, Враца, Хасково. Той отбеляза и постигнатото в Кърджали, където ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в региона.

Цветанов определи като най-сериозен проблем на тези избори преференциалното гласуване и получените недействителни бюлетини, които при вота за общински съветници са достигнали до 458 000 или 17 процента.

Преференцията доведе до състезание на вътрешно ниво, а забравихме, че то трябва да се води с политически опоненти, отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ. Има общини, в които процентът на недействителни бюлетини е толкова смразяващ, че една трета от гласовете са "отишли на кино", коментира Цветанов. Той посочи, че във Вълчедръм недействителните бюлетини са 38%, в Исперих - 32%, във Ветово - 33%, в Две Могили - 31%.

Цветан Цветанов призова общинските съветници да имат приемен ден поне два пъти в месеца. По думите му общинските съветници на ГЕРБ трябва да бъдат посредник между хората и местната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

С едни 15милярда как няма да са успешни.

9

Коце Маца

преди 8 години

Ето, преди минути съобщиха по средствата за масова информация,че другият хайдук от управляващата ни мафия Бисеров е освободенот отговорност при доказани сметки за близо 1 000 000 евро в швейцарскибанки !?Позор . . . !?А през това време господа управляващите се опитват да хвърлят прах вочите на хората, като измислиха сагата със "счупения микробус"на Аерогара София !

8

Гербконтрол

преди 8 години

Уф, днеска си доволен, утре гушнеш букета. Днес купуваш избори, утре продаваш държавата и те така.

fallback