Снимка: Булфото, архив

Министерството на здравеопазването ще преведе най-късно в понеделник към Фонда за лечение на деца в чужбина всички дължими суми.

Още по темата
Преди дни стана ясно, че спор за 1,7 млн. лева бави лечението на близо 50 деца.

От Фонда се оплакаха, че Министерството на здравеопазването е забавило плащания за 1 млн. 782 хил. 306,15 лева към чуждестранни клиники, в които вече са оперирани българчета. Заради това някои от лечебните заведения в Германия, в които предстои да бъдат изпратени други малки пациенти, вече отказват да приемат болни от нашата страна.

Причината за това обаче е в чиновническа немарливост, а не е от страна на ведомството, обясни пък тогава зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Все още няма готовност да бъдат оповестени данните от последната проверка на инспектората към Фонда, обясни днес той.

"Трябва да се изслушат всички страни, така или иначе, при една такава ситуация и да се надяваме, че скоро ще получим тоя доклад. Тогава вече ще могат да бъдат изнесени данните. Ние тогава обещахме срещите, които имахме с хората, които участват в Обществения съвет, да направим резюме. Ще проверя дали е направено нещо такова“, обясни Пенков.

Главният секретар на министерството проф. Пламен Кенаров посочи, че от Обществения съвет на Фонда са подадени 12 протокола и те се обработват, за да започне плащането.

"Имаме и стари протоколи, които са ни пратили, но трябваше да бъдат наистина разписани от Обществения съвет, тъй като той е органът, който одобрява това. Ще трябва да видим към Касата S2 протоколите, които са пращани в продължение на 4 години, там имаме малък юридически проблем, че във връзка със социалните институции в ЕС само двама човека имат право да разписват такива протоколи, които се признават като S2 протокол, само министър и само управител на Каса", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase