Снимка: Reuters

Спор за 1,7 млн. лева бави лечението на близо 50 деца, съобщиха от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина.

Министерството на здравеопазването е забавило плащания за 1 млн. 782 хил. 306,15 лева към чуждестранни клиники, в които вече са оперирани българчета. Заради това някои от лечебните заведения в Германия, в които предстои да бъдат изпратени други малки пациенти, вече отказват да приемат болни от нашата страна, като заявяват, че нямат свободни места за хоспитализация, пише "Монитор".

Други 586 хил. 428,98 лева пък, здравното ведомство не е изплатило на български болници, в които са били лекувани деца по линия на фонда.

От обществения съвет заявиха, че по този начин "Държавата убива деца" и допълниха, че чуждестранни и български дарители вече спират да привеждат суми. Причината била назначената за кратко от бившата министърка Таня Андреева за директор на фонда д-р Ива Станкова, която не зачитала дарителската им воля и насочвала малките пациенти към подбрани от нея болници в България, за да им осигури финансиране.

Фондът харчи твърде много средства за консумативи и импланти, които могат да се поемат и от Националната здравноосигурителна каса, заявиха още от обществения съвет.

Формуляр S2 да може да бъде подписван не само от министъра на здравеопазването, но и от директора на фонда, за да се пести време, настояват още от там. С този документ се изпращат за лечение деца, за чиято терапия, за придружител и път са осигурени средства.

"Твърдения като "Държавата убива деца" са израз на притеснение, че искаме във фонда да има повече прозрачност, и опит за рекет на държавна институция“, категоричен бе зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. В лицето на това правителство и това министерство, държавата полага максимални грижи за децата, подчерта той.

Зам. - министър Пенков посочи, че през 2014 г. бюджетът на фонда е 6 млн. и 230 хил. лв., докато за 2015-та е 12 млн. лв, към момента са изхарчени за лечение и пътуванията на родителите 8,5 млн. лв., предстои да бъдат платени още 2,9 млн. лева.

По думите му, до края на годината ще са необходими още 12,5 млн. лв., които обаче ще бъдат осигурени от преразпределение на средства в бюджета на МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase