Икономически свръхмощният Европейски съюз е политически и военно нов, неясен и незрял като управление елит. Проблемът е отдавна и този въпрос е постоянно отраган. Това каза пред политическият анализатор Арман Бабикян пред bgonair.

По думите му субектът ЕС на практика е икономически гигант и военнополитическо джудже.

Още по темата

Императивните тенденции през тези десетилетия надделяваха за сметка на способността на съюза да води обща политика по сигурността, обща външна политика и да има обща отбранителна доктрина, която не влиза в противоречие с НАТО.

Факт е, че европейските страни дори в периода на Студената война отделяха прекалено скромна част от бюджетите си за общия бюджет на НАТО, за разлика от САЩ, допълни Бабикян.

"Днес сме на прага на голям риск, който надскача трагедията, случила се в Париж. И този огромен риск, пред който се изправя Европа дори не е свързан с контрола по границите, с риска омразата на верска основа да надделее сред по-широки слоеве от населението и да започне да диктува политическия ред на цивилизована Европа", обобщи анализаторът.

Терористите ще са постигнали целта си тогава, когато превърнат Европа в огледален образ на Ислямска държава с обратен знак.

Тук са големите рискове. Именно по тази причина е важно да има силно европейско лидерство на политическо ниво, а не елементарно и бюрократично търсене на консенсус.

Крещяща е нуждата от фигури като Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Маргарет Тачър. Политиците от онова поколение знаеха как да се справят с катаклизми, убеден е той. Както вътрешнополитически така и външно политически.

Процесът ще добие завършен вид, ако бъде направляван умно, след края на предстоящите президентски избори в САЩ.

"За съжаление перспективата не е много близка. Но тези, които смятат, че за две-три седмици с унищожителна мощ трябва да бъде изтрита ИД, не са реалисти", допълни още Бабикян.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase