Снимка: архив, Булфото
fallback

Българските власти са обвинени в грубо отношение към мигранти в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация Оксфам, съобщи Би Би Си.

Докладът е изготвен въз основа на свидетелства на мигранти, преминали пеша от България в Сърбия и цитира множество твърдения за побой и рекет от полицаи, пише БТА.

Докладът е изготвен от Центъра за човешки права в Белград и е финансиран от Оксфам. Той обръща внимание на опасностите, които очакват мигрантите на турско-българската граница и по-късно, когато те се опитват да преминат в Сърбия.

В подробности са описани разкази за рекет от българската полиция, физическо насилие над мигранти и нападения от полицейски кучета.

Докладът се опира на разговори с над 100 бежанци, пристигнали от България в сръбския пограничен град Димитровград. Те са проведени в продължение на три дни през октомври.

"В светлината на сигнализираните злоупотреби ЕС трябва да се намеси и да предприеме конкретни действия, за да защити основните човешки права в своите граници", заяви директорът на Оксфам за Югоизточна Европа Стефано Балдини.

Миналия месец афганистански мигрант бе застрелян от български граничар, след като влезе в страната от Турция. Властите заявиха, че той е бил убит от рикошет при даден предупредителен изстрел, припомня Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 8 години

"Българските власти са обвинени в грубо отношение към мигранти в доклад, финансиран от британската хуманитарна организация Оксфам, съобщи Би Би Си"Е как европата ще пропусне да краде пари от България и да пропусне да ни влошава стандарта на живот (като ние обикновенните българи ще ги изплащаме тези пари, защото парите на властта идват от НАШИТЕ данъци). Тия хора от хуманитарната организация Оксфам съм сигурен, че получават повече пари от нас, така че ако им пука за мигрантите - те да плащат.

30

Кукувица

преди 8 години

Нека Центъра за човешки права в Белград да ни напише един доклад, как да се отнасяме към нарушители на държавната граница, които не се подчиняват на никакви подкани и преминават където и както си искат. Как да спрем тези хора, които могат да внасят безконтролно оръжие и дрога в страната ни.Защо този т.н. Център не се занимае с границата между Мексико и САЩ? Там има доста повече материал за писане на памфлети.

29

Анонимен

преди 8 години

Едно е да мачкаш малобройната опозиция, друго е да имаш характер да отхвърлиш обвиненията срещу страната, която управляваш. По отношение на западните партньори, тукашните управници са добри християни - като им ударят едната страна, обръщат и другата. Естествено, не буквално, а за сметка на интересите на България. След оглушителния дипломатически шамар, който Росен Плевнелиев получи публично от патриарх Вартоломей, няма нищо чудно в появата на други любители на упражнението "сритай българите".

fallback