Снимка: БТА
fallback

"Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ. Той се аргументира, като изтъкна, че системите на отбрана и сигурност отдавна изпитват структурни проблеми във финансирането, които са свързани с това, че реформите в тези системи не са се състояли в достатъчна степен и се е стигнало до там, че основната част на бюджета им отива за заплати.

Според министър Горанов вината за това не е на служителите, но "на практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа".

 Финансовият министър посочи резултатът от това – "имаме огромен бюджет за МВР, огромен бюджет за армия и сигурност и съмнения в обществото за достатъчно ефективност, което се дължи на липсата на възможност ефективно да се върши работа поради липса на технически средства".

В отговор на въпрос кой трябва да прави тази реформа и през бюджета ли трябва да се осъществи, министър Горанов отговори, че реформата е причината, а бюджетът е поводът и необходимостта от реформи е осъзната отдавна.

"Цяла година говорим, че трябва да се случи нещо в тази система, в края на годината се оказа, че трябва да добавим 180 млн. лв. в нея, за да се „върже“ сметката на вътрешното министерство и накрая да се окаже, че ако нищо не се променя в нея, всяка година ще трябва да отчитаме един и същи резултат“, констатира министърът на финансите.

Горанов посочи, че повдигането на дебата за финансирането на сектор "Сигурност" е полезно за обществото и допълни, че много години проблемите в България са "замитани под килима" и ако това не се е правело, нямаше да се стигне до банковата криза и проблемите в отделни бюджетни сектори.

На въпрос дали премиерът е знаел за предложението, което предизвика протеста на полицаите, Горанов обясни: "Дали нещо става в държавата, без той да носи отговорност за него? Той знае всички актове, които приема правителството. Знае всичко, което се случва в правителството".

Според министъра на финансите предложеното в законопроекта на бюджета е "много амбициозно да се нарича реформа", а е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Това е поводът ръководителите на тези структури в системата за отбрана и сигурност да преценят дали начинът, по който тя функционира, е най-добрият.

"Всички промени, които се правят в отделните сектори минават през българския парламент. Без подкрепата на депутатите от мнозинството това няма как да стане“, заяви министърът в отговор на въпрос дали има политическа подкрепа решението на правителството за реформите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 8 години

"Трудни реформи се правят трудно', призна Горанов----В казармата старшината правеше забележка: " СТАВАНЕТО сутрин СТАВА много бавно!"

44

Анонимен

преди 8 години

Преди ви беше виновен Дянков,сега Горанов.А българинът все един и същ Андрешко!Все някой му е виновен!В коя държава обикновено ченге и всеки ром кара БМВи Мерцедес?

43

Анонимен

преди 8 години

България има нужда от други реформи например: Премахване на партийни субсидии съкращаване на дупетатите от 240 на 120 Съкращаване на помощи за роми и емигранти Замяна на плоския данък с подоходен Реформа в съда българския съд да стане като румънския и да вкарва крадливи министри кметове и депутати в затвора .

fallback