Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че е в ход сценарий за подмяна на изборните резултати. Целта била да се омаловажи резултатът на ДПС и да се хиперболизира "твърде скромният резултат на РБ". 

"Това се прави, защото силният резултат се приема като заплаха за стабилността на кабинета", обясни Местан. Според него и на ГЕРБ им е омръзнало от преувеличаване на изборните резултати на РБ. 

Лютви Местан даде специална пресконференция в парламента, за да обясни, че резултатите от изборите са показали, че ДПС засилва електоралната си тежест, а Реформаторите нямат право да са във властта. Изявлението беше в същата зала, в която миналата година Лютви Местан обяви, че иска предсрочни избори и свали правителството на Пламен Орешарски. 

"Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ им е писнало от хиперболизирането на доста скромния резултат на РБ. Затова Цветан Цветанов оцени резултата на РБ не като слаб, а като много слаб. Аз съм склонен да се съглася с оценката му", обясни лидерът на ДПС. 

Той изнесе данни, според които ДПС е постигнало рекордни резултати на местните избори. 

"По трите показатели - брой кметове, брой общинари и кметове на кметства ДПС регистрира рекордно висок резултат", каза Местан. ДПС взели 33 кмета, издигнати от името на движението и още 6, чийто ДПС-профил бил безспорен - като кмета на Своге Емил Иванов. 

РБ пък имали едва 7 кмета на общини, което показвало, че тезата за успеха на РБ и неуспехът на ДПС звучи гротескно. 

"Вотът прелегитимира Бойко Борисов като носител на властта. Що се отнася до представянето на коалиционните партньори резултатът им не препотвържадава властовите им позиции. Преяждането им с власт е още по-тягостно след местния вот", каза още лидерът на ДПС. 

В същото време Местан обяви, че по някои показатели ДПС е трета сила, по други - втора, по трети - първа. "По брой гласове за партийни листи сме трета политическа сила.  По брой избрани кметове на кметства - втора, по избрани кметове на първи тур - първа", обясни лидерът на ДПС.

Той обяви, че изборите са опровергали мита, че ДПС купува гласове и е силно в ромските махали. Кандидатът на движението в Белица например губел само в една секция - ромската. Там вотът масово бил за кандидата на ГЕРБ. 

Местан се възмути от изказванията на новия кмет на Плевен Георг Спартански, който сравнил ГЕРБ и лидера им с Ахмед ага Барутанлията.

"Такива коалиционни партньори да са му едновременно и халал и хак", каза Местан по адрес на Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase