Снимка: БТА, архив

Хората не са крепостни, не сме две империи, които плячкосват един град. Така вицепремиерът и съпредседател на Реформаторския блок Меглена Кунева коментира изказването на здравния министър Петър Москов във Facebook.

"Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: "Ваше превъзходителство, Плевен падна".

Още по темата

Това написа Москов по повод резултатите от балотажа в Плевен. Както Dnes.bg писа, Георг Спартански, подкрепен от РБ и ВМРО спечели близо 20% разлика пред кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков.

"Плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван града им", коментира Кунева в ефира на Нова телевизия.

"Когато ГЕРБ има толкова убедителна победа в цяла България, на мен ми се струва, че най-напред е добре да поздравим партньорите и да кажем отлична работа. Аз съм впечатлена и от работоспособността на Цветан Цветанов, който беше шеф на предизборния им щаб и свърши много прецизна организационна работа", допълни още Кунева.

Във връзка с негативните практики на избори и нужните промени в Изборния кодекс, тя обясни, че идеята на Реформаторите е за машинно гласуване с ясни стъпки как това да се случи. Така ще се избегнат проблемите с броенето на бюлетините и отчитането на преференциалния вот.

Кунева заяви още, че до обяд от РБ ще са готови с предложения по Изборния кодекс. 

"Оттук нататък трябва да се направи стабилно мнозинство в местния парламент и да започнат да се решават проблемите на Плевен", приключи темата Меглена Кунева.

"Тези избори показаха, че хората искат реформи и ги очакват от Реформаторския блок. Нашата голяма задача, заради която хората ни подкрепиха, е да има реформи в здравеопазването, образованието. Искам спешен разговор за антикорупцията", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase