Снимка: архив БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви победата на ГЕРБ на местните избори.

"Резултатите ясно показаха, че с ГЕРБ никой не може да се мери и няма шанс да се мери", каза Борисов в първите часове след края на балотажа. "Картата е синя", обяви лидерът на управляващите.

Той обясни и че изборите са потвърдили, че по-добро от това, което са направили ГЕРБ до момента, няма как да се случи.

Шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов даде първите резултати в цифри – ГЕРБ вече имат 22 областни центрове, 129 кмета и 1727 общински съветници. "Това е един висок резултат и отговорност", анализира Цветанов.

Лидерът на ГЕРБ пък обясни, че местните избори са показали много дефекти в изборното законодателство и посъветва партиите да анализират това и да решат дали да правят промени в Изборния кодекс. Според Борисов прекият избор на районните кметове трябва да отпадне.

"Изборите минаха. Иска ми се още утре кметовете да сядат и да започват да работят. Който има качествени проекти, в неговото населено място, ще се случват работите. Ние ще работим с всички", обяви премиерът.

Борисов разкритикува лидерите на Реформаторския блок за коментарите им, че са победители в Плевен. Той се възмути от пост на здравния министър във Facebook: "Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: "Ваше превъзходителство, Плевен падна".

"Да се казва, че Плевен паднал като при падишаха едва ли не се освободил от някой", възмути се Борисов. Той помоли Реформаторите да бъдат по-толеранти.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че е положил огромни усилия, за да може партията му да загуби този град.

"Сърдят ми се съпартийците", каза той. Малко по-късно пък Борисов разказа, че сам не би гласувал за кандидата на ГЕРБ в Плевен като видял, че боядисвал велоалеите с блажна боя.

Борисов предупреди партньорите си, че неговата добрина и толерантност имат граници.

"Плевен падна, спечелиха голямата битка, няма значение, че сме били в София, Бургас, Варна...", иронизира той и призова РБ от утре да я карат по-скромно и по-смирено и да се хванат за работа.

Лидерът на ГЕРБ отново не пожела да коментира намеренията си за предстоящите президентски избори.

"Откак съм човек, все ме питате дали ще съм президент. Сега започваме да се готвим за следващите кметски избори", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase