Снимка: Булфото
fallback

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова съзря "Костинброд 2" в неразбориите около предаването на изборните книжа в столичната ОИК, която се помещава в зала "Арена Армеец".

Според нея това, което се случва не е случайно, а е заложено в Изборния кодекс, писан от бившия депутат Мая Манолова - 19 души да обработват протоколи на повече от 1500 секции.

Oще по темата

"Тази година, пак заради кодекса "Мая Манолова" избираме и кмет на кметство, районните кметове", коментира Атанасова пред Нова тв и настоя ЦИК моментално да подаде оставка.

На свой ред говорителят на ЦИК Цветозар Томов отхвърли искането за оставки, но се обяви за промени в Изборния кодекс, както и за съкращаваното на мандата на членовете на комисията.

"Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години, за да може в следващите 3 месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандата им", настоя той.

По думите му ЦИК не са очаквали толкова време да отнеме отчитането на бюлетините в зала "Арена Армеец".

Той оправда наличието на 19 членове на ОИК, които описват и проверяват протоколите със записаното в закона.

"Нашият проблем е, че не беше взето решение да увеличим състава на ОИК в София, Пловдив и други големи градове. Това бе обсъдено и в комисията. Комисията не успя да се обедини да вземе тези решения да се увеличи броя на ОИК, дори нарушавайки закона", оправда се Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 38Ей тая Манолова.Като баба Ванга е. Знаяла че сега на власт ще са ГЕРБ и нарочно им е скроила този номер.

34

Анонимен

преди 8 години

Гласуването за един въпрос на референдума, удължи времето за предаване на протоколите с 1/3 в София. Ако бяха и трите въпроса за референдума, предаването на протоколите щеше да изисква двойно повече време. Мая Манолова ли ви накара да провеждате референдум заедно с други избори?

33

Анонимен

преди 8 години

Манолова няма право да се намесва в кашата в зала арена защото има конфликт на интереси. Хем е правила закона некадърно, хем се опитва некадърно да защитава недомислените алинеи. Омбудсмана трябва да помага на хората, а не да защитава един глупав изборен кодекс

fallback