Снимка: БНТ
fallback

Над 20% от имащите право на глас са дали вота си на референдума относно електронното гласуване, сочат данните от изследване на "Алфа рисърч", цитирани от bTV.

Това означава, че дори и допитването до народа да е неуспешно, въпросът ще бъде обсъден от Народното събрание – при условие че половината от тези 20% са отговорили на поставения им въпрос положително.

За да е успешен референдумът, в него участие трябва да са взели не по-малък брой от гласувалите на предишните парламентарни избори. Второто условие е повече от половината да са отговорили утвърдително.

Ако някое от тези условия не е изпълнено, предложението, поставено на референдум, не се приема.

Въпреки това обаче, ако поне 20% са гласували, и половината от тях са казали "да", предложението се внася за разглеждане в Народното събрание.

Парламентът има срок от три месеца, за да се произнесе по въпроса, който е бил предмет на неуспешния референдум.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

аз говоря

преди 8 години

До Шопза милиарди и трилионо долари и евро като транзакции. но щом за теб 2-3000 са сериозни суми...но със шоп и полицай не се спори

41

Анонимен

преди 8 години

До цитат48 никой не твърди че няма такава технология твърдението е че тя никога няма да се използва за електронно гласуване прекалено скъпо ще им излезе а във века на капитала знаем колко са чувствителни имащите по повод даването и особено тук а и не сравнявай банкова система с електронно гласуване има голяма разлика и за криптиране мога да ти поговоря но не тук

40

цитат

преди 8 години

До Анонименняма нещо направено от човек друг човек да не го е разрушил . Мисля , че това може да се каже и за традиционният метод за гласуване . Относно сигурността при гласуването не сме хората които можем да спорим за детайлите или за криптиране и т.н. просто знам , че в момента по електронен път се прехвърлят огромно средства и никой не се притеснява от това , че някой ще забърше някоя нула. Щом хората си разменят трилиони едва ли технологията не е достатъчно сигурна за нешето гласуване .

fallback