Снимка: БТА

Българският посланик в Руската федерация Бойко Коцев е бил привикан за обяснения в руското външно министерство. Дипломатът ни е трябвало да даде отговор на въпроса защо наши високопоставени правителствени представители са се държали враждебно към Русия, съобщи bTV.

Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и външният министър на Русия Сергей Лавров влязоха в задочен спор през медиите за това какво точно е казал нашият министър-председател на българо-американски форум в София.

Според първия дипломат на Москва, премиерът ни е обявил, че руски енергийни проекти са били спрени заради интересите на САЩ и подобни думи би трябвало да бъдат повод за срам. Друга тема, която е била обсъждана с Бойко Коцев в Москва, е отношението на държавата към "Лукойл". Петролната компания е възприела като вмешателство в работата си митнически актове, съставени срещу нея.

За случая потвърди и премиерът Бойко Борисов.

"Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента, може би, външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света и Русия използва всеки един случай да създават. Да, има нота, но тя е във връзка с проверките в "Лукойл", а ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, ивестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

Той бе категоричен, че България няма да се поддаде на руската дипломация.

"Винаги съм знаел, че православната ни църква и народът обичат руската нация, както и самият аз. Едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Не може да сме доволни, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание. Проверяваме Shell, OMV, но от тях още не съм получил нота", подчерта Борисов.

По думите му, е факт, че откакто са започнали проверките, горивото е намаляло значително като цена.

Министър-председателят уточни, че народът иска евтино гориво, поне каквато е себестойността му, както и да е качествено.

"Като изразител на тази воля, сме длъжни да направим всичко необходимо и го правим", заяви Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase