Снимка: Булфото
fallback

Затвор грози производителите, които влагат в храните повече добавки, отколкото са записали в рецептурника. Това предвижда нов закон за храните, който в момента се подготвя от екип на аграрното министерство и браншовите организации от хранителната индустрия, пише "Монитор".

Предлага се разминаването между истинския състав на продуктите и написаното на етикетите да се счита за документална измама с подлагане на риск на човешкото здраве, уточни Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, която е в работната група по новия законопроект.

В момента много фирми от сектора правят храни, които нямат покритие с обявената рецептура, уточни тя. Обикновено в манджите има повече консерванти и стабилизатори от обявените на етикета, а несъответствието се хваща само когато стане инцидент. В подобна ситуация се предвижда и опцията да се затваря предприятието.

Кметовете пък ще бъдат санкционирани с тлъсти глоби, ако си траят за незаконни цехове за храни в общината, гласи проектозаконът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

Кви Е-та бе, вие луди ли сте.... От години ядем само прясно. Аз храна от пакет или консерва не близвам. Само, пресни плодове и зеленчуци, прясно месо на скарата, прясна риба(в никакъв случай замразена или от консерва) домашни манджи всякакви, и домашно мляко и яйца си купувам директно от производител, в къщи си правим и кисело мляко. А когато има време и домашен хляб си печем Това е истината, всичко здравословно и вкусно. По магазините над 90% от храната и за прасета не става.

6

Анонимен

преди 8 години

нека ги затварят, който трови сънародника си затвор за него!!

5

Анонимен

преди 8 години

Едни от най- големите ***:кренвириши, лютеница, салам, безалкохолни, степчета, бялата захар, маргарин, пастет, пушено. Избягвайте ги, каквото и да пише на етикета да знаете - спестили са някоя буква.

fallback