Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДСБ Радан Кънев може да се кандидатира за президент на изборите за държавен глава догодина. Дали ще влезе в битката или не съпредседателят на Реформаторския блок ще обяви след кметския вот в края на месеца.

"Това не е тема на местните избори", каза Кънев пред bTV, но обеща веднага след тях да даде отговор.

Още по темата
Лидерът на ДСБ лансира искането за предварителни избори в дясно за кандидата за президент, независимо дали той ще участва в тях или не. Според него само единен десен кандидат може да спечели от първия тур без подкрепата на ДПС.

"В момента на местния вот десните кандидати водят дебат помежду си, левите отсъстват напълно. Силните кандидати почти навсякъде в България са двама десни и вместо да се явят заедно, да спечелят от първи тур и да приключат, те тепърва ще използват ДСП за балансьор кой десен кандидат да спечели на втори тур", разясни политическата обстановка Кънев.

Той изрази съжаление, че Реформаторите, вместо да изпълнят обещанието си да изолират ДПС от властта, ги допускат до ролята на балансьор между десни формации.

Шефът на Реформаторите пусна няколко словесни искри към партньорите си от ГЕРБ. Още в края на миналата седмица РБ обвини ГЕРБ, че плащат за черен пиар срещу тях. Хората на Борисов отрекоха. Вчера пък кандидатът на РБ за кмет на Варна Чавдар Трифонов обвини Цветан Цветанов, че стои зад атаката срещу него. Преди дни се появи публикация, че през 2007 г. Трифонов бил хванат да шофира с 0,7 промила.

"Реабилитацията по тази присъда е настъпила през 2010 г. и оттогава тя не съществува в правния мир. Тя е заличена като документ", каза Кънев. Той допълни, че от момента на реабилитацията си човек вече е неосъждан.

"Преди 8 години Чавдар е направил огромна грешка. Не е извадил пари да си плати подкуп, отишъл е пред съдията, признал си, понесъл си е присъдата, изтърпял я е и е реабилитиран. В момента той не си плаща кръвнина на медиите на Пеевски, не си плаща рекет за защита, което 90% от политиците в България правят, срещу което получава компроматите. Ще си ги изтърпи", каза още Радан Кънев.

Той коментира и реакцията на премиера Бойко Борисов по скандала. Той написа в профила си във Facebook, че гледайки изказването на кандидата на Реформаторския блок във Варна стигнал до извода, че още 2007 година Цветан Цветанов е накарал Трифонов да пие и да шофира в нетрезво състояние. “Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и “подтикне” кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да “смъмря” Цветанов за това”, обясни Борисов.

Според Кънев Борисов се опитва неуспешно да покрие огромна непростима грешка на шефа на щаба си, а изказването е прибързано и не е изобщо в стила на Борисов.

Цветанов пригласяше на компромати, застреля се в краката като началник щаб и шефът му не може да го спаси, смята Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase