Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов оцени високо усилията на Турция да задържи бежанците на своя територия.

Борисов се срещна с турския си колега Ахмет Давутоглу в Истанбул и го увери, че на Европейския съвет ще защитава позицията на страната ни за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави.

Oще по темата

Той изрази и съболезнования за жертвите на атаката в Анкара, която отне живота на 97 души. "След атентата в Сарафово знам колко е тежко за един народ да понесе толкова жертви", посочи Борисов.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че Турция в момента е държавата, приела най-много бежанци в света, като на територията й има 2 млн. сирийци. Само в последните месеци са се родили 66 хил. бебета на бежанци.

"Ако не бяхме приели тези бежанци, нямаше да изпълним човешкия си дълг и целият свят щеше да ни критикува. Но сред тези бежанци е възможно да влязат хора с други цели и намерения", коментира той. Според него единственото, което може да се противопостави на подобна възможност, е сериозна работа от страна на разузнаването, затова сътрудничеството със съседните държави е много важно.

Той бе категоричен, че виновните за терористичния акт в Турция ще бъдат намерени и предадени на правосъдието. "Както ИДИЛ, така и ПКК имат дълбока роля в провеждането му", смята Давутоглу.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че на ниво разузнавателни и контраразузнавателни служби може да се обменя непрекъснато информация между България и Турция и благодари за партньорството в борбата срещу контрабандата през границата.

На брифинга след разговора българският премиер се обяви за либерализиране на визите между двете страни за бизнеса и туризма.

"Само след няколко дни ще открием последния участък от АМ "Марица" и до Истанбул ще се стига по-бързо с кола, отколкото със самолет. Благодарих на премиера и на неговия здравен министър за добрата работа по бартера на ваксини. Така страната ни получи необходимите 5-валентни ваксини, а в замяна предоставихме на Турция БЦЖ ваксини срещу туберкулоза, които се произвеждат у нас", изтъкна Борисов.

Той допълни, че посещението му в Истанбул е кратко, но е израз на приятелство, благодарност и съпричастност.

Според Давутоглу, Турция и България са най-високоинтегрираните две съседни държави в социален и икономически аспект. На срещата двамата премиери са обсъдили и общите инвестиционни проекти, и по конкретно проекта за бърз влак от Истанбул до София.

По думите на турския премиер търговският стокообмен между двете страни се оценява на 5 млрд. долара в момента. Давутоглу изрази надежда скоро той да е двойно повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

до 681 и някои други

преди 8 години

Заради такива като вас , Балканите никога не са били единни. Винаги съм очаквал създаването на съюз между всички балкански държави. Ако един ден това стане , така наречените Велики сили не биха могли да правят политически експерименти на Балканите.

38

Идеалист

преди 8 години

Турците просто се пазарят за пари от тъпата Европа! Западна Европа си заслужава положението на разпадаща се общност. Това което са грабили векове от другите народи ще им се вземе от ограбените. Господ забавя но не забравя! Българите не са ограбвали никого, само са ограбвани и най много през последните 25 години. Тази вечер ходих по предизборна агитация по делата и съм потресен от мизерията и безпътието на нацията. Запада ни взема младите хора с наше съгласие!

37

Само така Б.Б.!!!

преди 8 години

ТУРЦИЯ , ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В ЕС!!!САМО ТАКА ЕВРОПА ,МОЖЕ ДА БЪДЕ СИГУРНА ЗА ЮЖНИТЕ СИ ГРАНИЦИ!!!!!

fallback