Снимка: Dnes.bg

Прагът за плащания в брой да бъде намален от 15 хил. лв. на 5 хил. лв., предлага правителството на парламента. Мярката е за ограничаване на сивата икономика.

Предвижда се ограничението да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

На редовно заседание днес правителството одобри промени в данъчните закони, които ще бъдат внесени в НС.

Предлага се сградите, обновени с публични средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, да не са освободени от данък върху недвижимите имоти за срок от 3 до 10 години. По принцип такова облекчение се ползва, но тезата на управляващите е, че в този случай средствата за санирането са публични, а не лични.

Направено е и предложение данъкът върху недвижимите имоти, придобити след крайния срок за плащане на втората вноска – 31 октомври на текущата година, да се заплаща в двумесечен срок от датата на придобиването на имота.

Предвижда се въвеждането на разпоредба, според която при непредоставяне на ежедневна информация от общините на Министерството на финансите по електронен път, да се налага санкция на кмета на съответната община от министъра на финансите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase