Снимка: архив Bulphoto
fallback

Парламентът отказа да се обяви за падане на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, въведени от Брюксел заради конфликта в Украйна. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП Народното събрание да задължи премиера да поиска това от ЕС.  

Проекторешението, внесено от социалистите, бе подкрепено от ПФ, "Атака", АБВ и независимия Велизар Енчев. Против и въздържали се бяха депутатите на ГЕРБ, РБ, ДПС.

С предложението си БСП, начело с лидера си Михаил Миков, настояваха България да инициира и падане на забраната за достъп до ЕС на граждани на Русия, имащи отношение към конфликта в Украйна.  

Пред депутатите Миков защити предложението си с аргумента, че санкциите срещу Русия са доказали неефективността си.

"Те нищо не промениха, оказаха се неефективен инструмент", каза лидерът на БСП и изброи негативните страни на санкциите за България - тежки поражения всектора на млекопроизводството, електрокарното производство и в туризма.

"Затрудняват се парламентарните контакти с Русия и ЕС и традиционно добрите отношения между българския и руския народ. Ще има тежки поражения върху културното и икономическото сътрудничество", каза още Миков.

Той обясни и че по някои оценки загубите за страната ни за десетте месеца санкции са около 100 млн. евро. "А нашето правителство отсъства, няма го, готви се, бръсне се, подстригва се за важни гости от чужбина", възмути се Миков. Малко по-рано стана ясно, че днес няма да има блиц контрол с участието на Борисов заради негов международен ангажимент.  

Искането на левицата за падане на санкциите срещу Русия се превърна в зрелищен сблъсък на русофилите в парламента - БСП и "Атака". Сидеров обяви, че ще подкрепи проекта, но нападна червените, че кабинетът на Орешарски е отказал да наложи вето на санкциите и не е допуснал в страната шефа на руската Дума Сергей Наришкин.

"Когато бяхте на власт, водихте пронатовска политика, казвахте, че сте направили вашия цивилизационен избор. Ангел Найденов искаше повече НАТО, за да се браним от руските самолети. Той беше за НАТО повече и от Соломон Паси", контрира Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

detelina

преди 8 години

Това,че не гласуваме точно за БСП,АТАКА И ПФ,не значи,че Миков не е прав.Дори да наказваш детето си всеки ден все повече,не води до решение,а обратно.А по-скоро вреди на детето.

120

Анонимен

преди 8 години

Да паднат сйнкциите срещу България никой не предлагаНай-скъпата газ плащаме на РусияЕвропа ни пренебрегва Сащ не ни зачитаНаште "политици" за Путин се загрижили?!

119

Анонимен

преди 8 години

Не може да каним и Русия и Сащ у насСкарани са в момента

fallback